Common Data Environment (CDE) - Wat is het?
25 januari 2017 
in Overig
1 min. leestijd

Common Data Environment (CDE) - Wat is het?

De aandacht voor een Common Data Environment (CDE) groeit. Maar wat is het? Een Common Data Environment betekent letterlijk een gemeenschappelijke data-omgeving. Het beschrijft hoe je samen aan documenten werkt. Ook is hierin vastgelegd hoe je deze opslaat en deelt. CDE beschrijft de voorwaarden van deze samenwerking. BIM 360 Docs sluit perfect aan op deze ontwikkeling. In dit blog lees je er meer over.

Internationale standaard voor de documentdata-omgeving

CDE is een trend die is ontstaan in Engeland en staat beschreven in de PAS 1192-2. De PAS 1192-2 is onderdeel van het Britse BIM mandaat. Het komt voort uit het Britse normen instituut “The British Standards”. De ISO-organisatie onderzoekt nu of CDE (PAS 1192-2) de internationale standaard wordt. Ik verwacht dat ze dit gaan doorvoeren.

The common data environment (CDE) as illustrated in PAS 1192-2: 2013, copyright 2013 The British Standards Institution.

CDE als online plek voor het verzamelen, beheren en delen van informatie

Een Common data environment is een document- en datamanagement opslaglocatie met specifieke voorwaarden voor bouwprojecten. Het is een online plek voor het verzamelen, beheren en delen van projectinformatie. Deze informatie is beschikbaar voor het gehele team dat aan het project werkt. Dit gaat om grafische en niet-grafische projectdata, zoals:

  • Project server
  • Extranet
  • Cloud gebaseerde omgeving

Meer structuur en hogere efficiency

Het doel van een common data environment is meer structuur in je projectinformatie. Je kunt de geschatte inefficiëntie en leveringskosten van een project met 20-25% verminderen. Dit bereiken we door de processen te optimaliseren. Het resultaat? Tijd- en kostenbesparing.

Duidelijke scheiding concepten en definitieve projectinformatie

Met een gedeelde omgeving kunnen ontwerpteams in een beschermde omgeving data bewerken. Deze gegevens zijn pas publiekelijk toegankelijk als deze worden geaccordeerd. Zo ontstaat een duidelijke scheiding tussen documenten die “in bewerking” zijn en documenten die zijn geaccordeerd als Tender – of Uitvoeringsdocument.

Onderaannemers en fabrikanten kunnen de gepubliceerde informatie gebruiken om verder te werken in een vergelijkbare “in bewerking” omgeving. Hierna kun je de goedgekeurde bijdrage delen. Bij iedere faseovergang verplaats je de gepubliceerde informatie naar het archief. Bovendien is deze archieflocatie toegankelijk en kun je deze gebruiken als referentie.

BIM 360 Docs, ideale oplossing voor projectdatamanagement in de bouw

BIM 360 Docs sluit aan op de behoefte om op een centrale plek de projectinformatie gecontroleerd te delen. Met de handige online viewer kan je direct de informatie voor iedereen beschikbaar stellen zonder downloads. Controleer de tekeningen en plaats digitaal opmerkingen. Je kunt eenvoudig een teamlid van een probleem op de hoogte stellen of vraag en communiceer eenvoudig met een (onder-) aannemer.

Tot slot

Wil je meer weten over Common data environment of BIM 360 Docs? Reageer op dit bericht of neem contact met ons op.

Reactie plaatsen