Trends 2017 voor bouw, civiele techniek en industrie

Trends 2017 voor bouw, civiele techniek en industrie

Wat gaat 2017 ons brengen? Wat gaat er veranderen in de wereld van CAD, CAM, CAE en PLM? Waar krijgen professionals in de Bouw, Civiele techniek en de Industrie mee te maken? Een kristallen bol heb ik niet. Wel duid ik in deze blog, net als in het blog Trends 2016 van vorig jaar, veranderingen in onze markt die ik zie en waar wij en onze opdrachtgevers op in kunnen, en moeten, spelen. Lees hier de trends 2017 voor bouw, civiele techniek en industrie.

11 belangrijke trends 2017

 1. Datamanagement steeds belangrijker
 2. Samen, samen en nog meer samenwerken
 3. Groei aan mogelijkheden in de Cloud
 4. Continu opleiden om toekomstig bestendig te blijven
 5. Meer Virtual Reality en Augmented reality
 6. Toename Generative design en Design Automation
 7. De werkelijkheid digitaliseren met 360 foto’s en video’s
 8. Meer procesintegratie en systeemintegratie
 9. Steeds meer mobiel
 10. Stijgende kosten voor IT
 11. Opkomst IoT en SaaS

Drijfveren

Onze klanten laten zich leiden door drie duidelijk te onderscheiden ontwikkelingen. Ik signaleer drie achterliggende drijfveren:

 • De innovatiedrang waarmee een bedrijf zich wil onderscheiden van zijn of haar directe concurrentie. Het ontwerp blijft daarbij een belangrijke drijfveer;
 • De wens om de “Time to market” in te korten. Met de huidige snelheid waarmee er dagelijkse nieuwe ontwikkelingen op de markt komen wil ieder bedrijf meer snelheid in zijn of haar ontwikkeltraject, zodat hun producten eerder op de markt komen en zij daarmee eerder resultaat boeken;
 • Reduceren van de complexiteit. Door het verkleinen van de complexiteit worden de risico’s verkleind, verbetert de kwaliteit en nemen de kosten af.

De belangrijke ontwikkelingen voor 2017 bekijken wij vanuit ons perspectief van het ontwerpen en maken van geweldige producten en het realiseren van prachtige projecten.

1. Datamanagement steeds belangrijker

Het beheren en het managen van het proces en de data in het proces wordt steeds belangrijker. Steeds meer bedrijven beseffen dat goed beheer van het proces, de risico’s vermindert en de snelheid laat toenemen. Goed beheren van de ontwerp- en engineeringsdata gekoppeld aan de productdata is daarmee een essentiële stap.

Ontwikkelingen, zoals Smart Industry 4.0 en Engineering 4.0, waarbij bedrijven elkaar betrekken in het proces en data met elkaar uitwisselen stelt als voorwaarde dat de data waarop gebouwd wordt goed moet zijn. Investeringen in het goed beheren van het engineeringsproces met datamanagementoplossingen is hierbij onmisbaar, ongeacht in welke branche je opereert.

2. Samen, samen en nog meer samenwerken

Een tweede belangrijke ontwikkeling is dat er steeds meer in teams samengewerkt gaat, en misschien wel moet, worden. Het eerder genoemde Smart Industry 4.0, maar ook de bouw van complexe gebouwen, vereist dat teams van specialisten goed samenwerken. De grootste zeesluis ter wereld wordt gebouwd door een scala aan specialisten die goed met elkaar moeten samenwerken en daarmee ook dezelfde inzichten moeten hebben. Samenwerken in het ontwerp- en engineeringsproces zal daarom bij steeds meer bedrijven hoog op de agenda komen.

Autodesk speelt hierop in met softwaretools zoals BIM 360 Team, Fusion 360 Team en Collaboration for Revit. Platformen die de samenwerking technisch mogelijk maken.

3. Groei aan mogelijkheden in de Cloud

Wil je met elkaar samenwerken dan is de cloud nodig als gemeenschappelijk platform waarop men informatie met elkaar uitwisselt. Platformen en software in de cloud gaan mensen met elkaar verbinden op een dusdanige manier dat er efficiënt met elkaar samengewerkt gaat worden. Real-time communicatie, videoverbindingen en het delen van ontwerpen en gezichtspunten met elkaar zal daarbij ‘gewoon’ worden.

Autodesk biedt steeds meer in de cloud aan. Met onze Autodesk Based Cloud werkplek kun je ook altijd en overal met je Autodesk software werken.

4. Continu opleiden om toekomstig bestendig te blijven

Om goed met elkaar samen te werken is het nodig dat mensen met elkaar willen samen werken. Ook zijn er goede communicatieprotocollen en gereedschappen nodig. Een belangrijke ontwikkeling voor de komende jaren is dan ook dat er meer en vaker opgeleid gaat worden. De ontwikkelingen van de gereedschappen, zowel in hardware als software, en ook de manier waarop wij samen werken veranderen zo snel en continu. Succesvolle bedrijven maken tijd vrij om hun medewerkers continu op te leiden en te trainen.

5. Meer Virtual Reality en Augmented reality

De virtuele realiteit gaat bedrijven helpen om hun ontwerpen beter en makkelijker te tonen aan hun klanten. Hierdoor onderscheiden ze zich én drukken tegelijkertijd de kosten. Klanten, bewoners en andere stakeholders worden eerder in het ontwerpproces betrokken. In een virtuele of augmented realiteit bekijken zij wat gemaakt gaat worden. Hierdoor zal ook de kwaliteit van het eind product verder verbeteren. Ken je trouwens de verschillen tussen VR, AR en MR? Lees het blog van Chris hierover.

6. Toename Generative design en Design Automation

Vorig jaar heb ik al aangegeven dat Generative Design een belangrijke ontwikkeling is. Dat blijkt, zowel Autodesk Inventor als Autodesk Revit zijn nu in staat om min of meer zelfstandig ontwerpkeuzes te maken. Bij Inventor zit dit in het programma en bij Revit gebeurt dit met Dynamo. De resultaten zijn mooi en er kan steeds meer. Deze ontwikkelingen waarbij de computer rekent en ontwerpoplossingen ‘bedenkt’ zal alleen maar verder toenemen. Met de schaarste van vakmensen is dit een ontwikkeling die verder gaat versnellen.

7. De werkelijkheid digitaliseren met 360 foto’s en video’s

Het vangen van de werkelijkheid door middel van scannen al of niet met drones, zal verder toenemen en ingezet worden. Deze techniek zorgt ervoor dat we sneller kunnen starten met een betere en waarheidsgetrouwe uitgangssituatie. Alleen al hierdoor pakken meer bedrijven dit op. Het handmatig inmeten van objecten komt daarmee verder onder druk. Het maken van 360 graden foto’s en video’s zal zich verder ontwikkelen en meer mogelijkheden gaan bieden het komende jaar. Zeker voor het opnemen van de bestaande situatie zal dit verder opgepakt gaan worden.

Benno schreef ook een blog over de mogelijkheden van Reality Capture.

8. Meer procesintegratie en systeemintegratie

Om de snelheid en de kwaliteit van de processen verder te verhogen gaan systemen verder met elkaar geïntegreerd worden. Facturen digitaal versturen en automatisch inlezen. Ook ontwerpdata zal meer en meer automatisch gekoppeld gaan worden aan ERP systemen, zodat ook daar snelheid en kwaliteit gewonnen gaat worden. De cloud speelt hierbij ook weer een belangrijke rol.

9. Steeds meer mobiel

Verbonden zijn en je werk, je informatie bij de hand hebben zal een steeds belangrijker onderdeel worden van ons werk. Gegevens en informatie over een project, over een klant of over een onderdeel zal steeds vaker mobiel bereikbaar zijn.

Ook de mogelijkheden om mobiel, in situ informatie te verzamelen, digitaal op te leveren of om hulp te vragen zal komend jaar meer en meer opgepakt gaan worden. Het werk sneller, autonomer en met minder mensen doen zal daarbij een belangrijke motivatie zijn.

10. Stijgende kosten voor IT

Veel bedrijven realiseren zich onvoldoende dat het verhogen van de snelheid en het verbeteren van de kwaliteit door de toepassing van slimme IT oplossingen niet vanzelf gaat. Het goed toepassen van slimme technologie vraagt om slimme systemen die pas gemaakt moeten worden in het bedrijfsproces van jouw organisatie. Dat kost tijd en daarmee ook geld. Ook al is de hele IT industrie bezig om naar een SaaS model te gaan, daarmee wordt het initieel goedkoper, maar uiteindelijk gaat het meer geld kosten. Zorg er dus voor dat het investeren in IT het proces ook daadwerkelijk verbeterd, anders levert het niet voldoende op.

11. Opkomst IoT en SaaS

Gaan we komend jaar te maken krijgen met IoT? Jazeker. Sensoren en verbonden meters zullen op alle mogelijke manieren ons persoonlijke en zakelijk leven gaan binnendringen. Wij moeten ons bewust zijn van de mogelijkheden en risico’s, en ervoor zorgen dat we dit meenemen in onze ontwerpen. Onderzoeksbureau Gartner zegt hierover het volgende:

“The technologies and principles of IoT will have a very broad impact on organizations, affecting business strategy, risk management and a wide range of technical areas such as architecture and network design. The top 10 IoT technologies for 2017 and 2018 are: “http://www.gartner.com/newsroom/id/3221818

Daarbij moeten we ons realiseren dat veel IoT ontwikkelingen gecombineerd gaan worden met het SaaS (Software as a Services) model. Daarbij zal software, hardware en een service abonnement gecombineerd worden om jou als gebruiker of bedrijf beter te bedienen.

Samen innovatie waarmaken in 2017

Hierbij mijn beschouwingen voor het komend jaar. Deze ontwikkelingen gaan ons leven het komend jaar beïnvloeden en verrijken. Deze ontwikkelingen gaan bijdragen om ervoor te zorgen dat we ons gaan onderscheiden, onze producten sneller op de markt gaan brengen en met minder risico gaan ondernemen. Als CAD & Company hebben wij als motto “samen innovatie waarmaken”. Heb jij dus vragen over bovenstaande ontwikkelingen of je wil jij hiermee aan de slag, dan helpen wij graag daarbij.

Zie jij relevante ontwikkelingen in ons vakgebied? Heb je een aanvulling of vraag? Reageer vooral. Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Rob Oud

Ondernemer met hart en ziel. Bovendien gelukkig getrouwd en de trotse vader van twee prachtige zonen. Inspirator bij CAD & Company en CADkoop, initiator van BIMslim en trail-en marathonloper. Als bedrijfskundige met een bouw-, weg- en waterbouwopleiding en een passie voor innovatie is het mijn missie om de processen van onze klanten te verbeteren zodat zij meer resultaat boeken. Ik ben ervan overtuigd dat wij 30% kunnen winnen bij onze klanten. Durf jij de uitdaging aan?

"Elke dag kan het beter"


3 gedachten over “Trends 2017 voor bouw, civiele techniek en industrie”

 1. Marcel Künath Ing BSc

  Beste Rob, bedankt voor de heldere informatie.

  Ben zelf al 16 jaar Interim Professional Projectmanager Ruimtelijke Ontwikkeling, Mobiliteit, Infrastuctuur en Veranderkundige. Daarvoor 27 jaar Integraal Manager Sector Riolering en Water geweest bij de Gemeente Den Haag. Gezien mijn opgebouwde Kenniseconomie kan ik mij in de 11 genoemde trends volledig herkennen. Wat nu het dichtste bij mij ligt is trend 2 Samenwerken. Focus mij daar helemaal op. Niet alleen in technische zin maar ook in bedrijfseconomische – en organisatorische zin. De verbinding hier tussen brengt synergie teweeg in procesintegratie- en systeemintegratie, binnen één IT omgeving met actueel datamanagement.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Door gebruik te maken van deze website geef je toestemming voor het plaatsen van cookies. Meer informatie

Wij maken gebruik van cookies.
Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) in. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen informatie over jou verzamelen en jouw internetgedrag binnen (en mogelijk ook buiten) onze website volgen. Met deze informatie passen wij en derde partijen content aan jouw interesses en profiel aan. Daarnaast is het dankzij cookies mogelijk informatie te delen via social media.

Sluiten