Vergelijk de functies van Fusion 360 en Inventor
20 maart 2018 
7 min. leestijd

Vergelijk de functies van Fusion 360 en Inventor

Voor jouw mechanische ontwerp heb je bij Autodesk software de keuze uit Fusion 360 en Inventor. Welk softwarepakket kun je het beste gebruiken? Dit is sterk afhankelijk van het soort ontwerpen wat je wilt maken. Beide pakketten bieden namelijk verschillende functionaliteiten aan. In dit blog lees je de verschillen en geef ik advies over het beste pakket voor jou.

Verschil 1: Besturingssystemen

Laten we beginnen met de eerste belangrijke keuze. Jouw besturingssysteem staat vast en kan zomaar al doorslaggevend zijn voor het te kiezen softwarepakket. Zo is Inventor een Windows programma dat niet native draait op een Mac. Fusion 360 is er zowel voor het Windows platform als voor iOS.

Verschil 2: Updaten software

Ook in het updaten van de software zien we verschillen tussen de programma’s. Met Fusion 360 werk je altijd met de laatste versie. Updaten gebeurt automatisch. Dit in tegenstelling tot Inventor, waar het hele jaar door updates uitkomen. Je krijgt hier een melding van, maar je moet de updates wel zelf installeren.

Verschil 3: Opslaan van bestanden

In het opslaan van bestanden zien we ook een groot verschil. Fusion 360 is een cloud-based softwarepakket. Alle bestanden worden opgeslagen in de cloud. Zo beschik je altijd en op elk apparaat over de laatste versie van jouw ontwerp. Bovendien kun je mensen op jouw project uitnodigen. Hiermee is (wereldwijd) samenwerken een eitje. Inventor slaat bestanden op op de computer of op het lokale netwerk. Voor het samenwerken gebruik je Autodesk Vault.

Verschil 4: User interface en leercurve

Fusion 360 is een modern en nieuw pakket. Voor de weergave en communicatie worden dan ook de laatste technieken gebruikt. Dit zie je bijvoorbeeld aan de user interface (gebruikersomgeving). Deze is erg gebruiksvriendelijk. Zo maakt Fusion 360 gebruik van workspaces. Elke workspace heeft panelen met commando’s in uitklapmenu’s. Inventor maakt, net als Microsoft Office, gebruik van een ribbon (lint) met tabbladen. Elk tabblad heeft panelen met commando’s.

User Interface Fusion 360


User Interface Inventor


Ik noemde net al dat Fusion 360 gebruiksvriendelijker is dan Inventor. Dit maakt dat Fusion 360 ook sneller te leren is dan Inventor. Dit verschil zie je bijvoorbeeld in de duur van onze basiscursussen. De basiscursus Inventor duurt vier dagen, terwijl de basiscursus Fusion 360 twee dagen duurt. Ook voor het aanleren van de software gebruikt Fusion 360 meer moderne technieken. Zo zijn er zeer actieve forums en vind je op YouTube veel tutorials.

Verschil 5: Bestandsstructuur

Inventor is een multiple file oplossing. Dit wil zeggen dat elk onderdeel, elke samenstelling, elke presentatie en elke tekening een apart bestand is. Deze bestanden verwijzen naar onderliggende bestanden. Zo bevat een samenstelling verwijzingen naar alle onderdelen en subsamenstellingen. In Fusion 360 maak je jouw ontwerp standaard in één bestand en binnen dit bestand maak je componenten aan. Het maken van verwijzingen naar externe bestanden is echter wel mogelijk binnen Fusion 360. Een Fusion 360 component is hetzelfde als een Inventor part of sub-assembly. Alleen de 2D-technische tekening is een apart bestand binnen Fusion 360 met een verwijzing naar jouw ontwerp.

Verschil 6: Grote samenstellingen

Inventor leent zich uitstekend voor grote samenstellingen. Fusion 360 is eerder geschikt voor kleinere samenstellingen met minder dan duizend onderdelen.

Verschil 7: Vrije vorm modelleren

Zowel in Inventor als in Fusion 360 kun je vrije vormen modelleren. Toch vind ik dit in Fusion 360 eenvoudiger en vlotter werken. Zitten er in jouw ontwerp veel vrije vormen? Dan adviseer ik je om Fusion 360 te gebruiken.

Verschil 8: Standaardonderdelen

In Inventor beschik je over een grote bibliotheek met standaardonderdelen, zoals bouten, ringen, moeren en stalen profielen. Fusion 360 kent zo’n bibliotheek niet. Je kunt dit soort onderdelen vanuit Fusion 360 wel downloaden van een webpagina. De onderdelen kun je vervolgens toevoegen aan jouw ontwerp.

Verschil 9: Configureerbare modellen

Parametrische onderdelen en samenstellingen kun je maken met Fusion 360 en met Inventor. Wil je wat complexere configureerbare modellen maken? Gebruik dan Inventor, vanwege handige formulieren en iLogic.

Verschil 10: Modules

Inventor kent veel speciale plugins voor de werktuigbouwkundige markt. Denk hierbij aan de frame generator, bolted connection, tube and pipe en cable and harnassing. Fusion 360 kent deze plugins (nog) niet. Natuurlijk wil dit niet zeggen dat dit niet gaat komen. Zo is in het afgelopen jaar de sheet metal module in Fusion 360 doorgevoerd. Nu kun je zetwerk ontwerpen in zowel Inventor als in Fusion 360.

Verschil 11: Simulatie

Organisaties ontwerpen steeds vaker in 3D. Het voordeel hiervan is dat je meteen beschikt over een digitaal prototype om mee te testen. We noemen dit simuleren. Of je nu voor Inventor of Fusion 360 kiest, met beide kun je simuleren. Voor geavanceerde simulaties kent Inventor de plugin Nastran In-CAD. De Nastran In-CAD module zit tegenwoordig standaard in de Product Design & Manufacturing Collection van Autodesk. Fusion 360 kent hiervoor de ultimate versie. Ben je op zoek naar de eenvoudigst te bedienen simulatiemodule? Dan raad ik je aan om Fusion 360 te gebruiken. Belangrijk om in je overweging mee te nemen is dat Nastran In-CAD meer instelmogelijkheden heeft.

Maar welk pakket heeft welke functies? Je leest het in het overzicht hieronder.

SimulatieFusion 360Inventor
Lineaire statische sterkteberekeningenJaJa
Eigen frequentieberekeningenJaJa
Thermische berekeningenJaNee (Wel met Nastran In-CAD)
Thermische spanningsberekeningenJaNee (Wel met Nastran In-CAD)
Shape optimizationJaJa
Knik (buckling)JaNee (Wel met Nastran In-CAD)
Niet lineaire statische sterkteberekeningenJaNee (Wel met Nastran In-CAD)
Event simulationJaNee (Wel met Nastran In-CAD)
Dynamische simulatiesNeeJa
Frame-analyseNeeJa

Verschil 12: CAM

CAM

Met Fusion 360 kun je jouw CNC-machines simuleren en de NC-code genereren met de CAM workspace. Fusion 360 ondersteunt 2.5-,  3-assig, 3+2, 4 assig en 5 assig frezen. Daarnaast zitten ook Probing, waterjet, laserjet en plasmasnijden in Fusion 360. Inventor kent deze CAM-tools niet. Er is wel een module voor beschikbaar (Inventor HSM). Een gratis express versie met 2.5- en 3 assig-frezen. Wil je ook kunnen draaien en 3+2, 4- en 5-assig frezen? Dan adviseer ik je om de volledige versie van Inventor HSM te nemen. Met de Product, Design & Manufacturing Collection van Autodesk beschik je automatisch over deze versie. Waterjet, laserjet en plasmasnijden zitten op dit moment alleen in Fusion 360 en dus niet in Inventor HSM.

Verschil 13: 2D-tekenomgeving

Door de jaren heen is de 2D-tekenomgeving in Inventor zeer uitgebreid geworden. Dit is echt een gebied waarop Fusion 360 nog duidelijk achterloopt, maar Fusion is wel bezig met een inhaalslag. Zijn 2D-technische tekeningen voor jou het belangrijkst? Dan kun je op dit moment beter voor Inventor kiezen.

Verschil 14: Renderen

Fotorealistische afbeeldingen kun je met Inventor en met Fusion 360 maken. Toch is Fusion 360 hier wel beter in. In tegenstelling tot Inventor kun je in Fusion 360 je eigen HDR-omgevingen laden. Het is ook mogelijk om een scherptediepte in te geven. Het grootste verschil tussen beide pakketten is dat met Fusion 360 renderen in de cloud mogelijk is. De render wordt dan op de achtergrond gemaakt. Erg handig, want ondertussen kun jij verder met je eigen werk.

Verschil 15: Kosten

In vergelijking met andere CAD-pakketten en dus ook met Inventor is Fusion 360 goedkoop. Voor studenten, hobbyisten en start-ups is Fusion 360 zelfs gratis! Autodesk zette met de komst van Fusion 360 de markt dan ook aardig op zijn kop.

Veelgestelde vragen Fusion 360 vs. Inventor?

Dit waren de vijftien belangrijkste verschillen tussen Fusion 360 en Inventor. Ik krijg ook regelmatig vragen over beide pakketten. De meestgestelde vragen loop ik graag nog met je door.

Gaat Fusion 360 Inventor vervangen?

Nee. De komende jaren blijven Inventor en Fusion 360 naast elkaar bestaan. De huidige Inventor gebruikers stappen niet zomaar volledig over naar Fusion 360. Natuurlijk kan Fusion 360 wel een onderdeel worden van hun workflow, bijvoorbeeld door het inzetten van Fusion 360 op de R&D afdeling. Autodesk blijft Inventor gewoon door ontwikkelen. Ik zie wel dat Fusion 360 zich erg snel ontwikkelt. Het is inmiddels al een volwaardig CAD-pakket voor de concept-, ontwerp- en productiefase.

Welk pakket past het beste bij mij?

Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je met het pakket gaat doen. Kleinere bedrijven die ook de productie (CNC) in eigen hand hebben, zullen eerder voor Fusion 360 kiezen. Hetzelfde geldt voor bedrijven die veel met vrije vorm ontwerpen. Heb je te maken met configureerbare modellen of grote samenstellingen? Dan kun je beter kiezen voor Inventor. Ook voor bedrijven waar de 2D-tekening een belangrijke rol speelt raad ik Inventor aan. Voor R&D afdelingen is Fusion 360 een beter pakket. Welk pakket je ook kiest, houd de ontwikkelingen van Fusion 360 goed in de gaten. Uiteraard kunnen wij jou ook helpen bij het maken van de juiste keuze.

Kan ik beide pakketten naast elkaar gebruiken?

Ja dat kan zeker. Het bestandsformaat en de structuur van Fusion 360 is net even anders dan die van Inventor. Toch kun je in beide pakketten de andere bestanden gebruiken. Zet jouw Inventor model in de cloud en je kunt dit model ook gebruiken in Fusion 360. Sinds Inventor 2018.2 kun je via de AnyCAD technologie ook Fusion 360 modellen gebruiken in Inventor. Wijzig je jouw model in Fusion 360? Dan updatet Inventor het model ook automatisch.

Tot slot

Jij weet nu wat de verschillen tussen Fusion 360 en Inventor zijn. Ik hoop dat je nu een goede keuze kunt maken voor het beste pakket voor jouw organisatie. Gebruik jij dagelijks Inventor? Dan raad ik je zeker aan om eens te kijken naar Fusion 360. Is er nog iets onduidelijk of wil je meer weten over dit onderwerp? Laat dan een reactie achter onder dit blog of neem contact met ons op.

Peter Veraa
Door

Peter Veraa

op 21 May 2019

Dankjewel voor de fusion 360 en Inventor verschillen

Reactie plaatsen