Beco standaardiseert engineering op Autodesk software

Beco 

Standaardiseren van engineering op Autodesk software

Beco heeft haar oude ontwerpsoftware en oplossing voor tekeningenbeheer onlangs gemigreerd naar de laatste versies van Autodesk AutoCAD, Inventor en Vault. Als onderdeel van dat project is ook een nieuwe koppeling met de ISAH ERP-software ontwikkeld. Tekenaar/systeembeheerder Christian Braamse vertelt over zijn ervaringen.

Specialist in grondverzet- en agromaterieel

Beco is begonnen als staalconstructiebedrijf en in de loop der jaren door specialisatie en overnames uitgegroeid tot een begrip in de grondverzetmarkt. Het bedrijf produceert en levert voor die markt onder andere kipwagens, uitrustingstukken voor graafmachines en wielladers, gieken, grijpers en (stenen)klemmen. Verder worden de kipwagens en andere producten van Beco veel gebruikt in de agrarische sector en recyclingbranche. Bij Beco werken ongeveer 115 mensen, waarvan een tiental regelmatig producten ontwerpt, of de daarvoor benodigde tekeningen maakt. Dat gebeurde tot voor kort met de combinatie AutoCAD 2002, AutoManager Workflow en SolidEdge. "Wij hebben die verouderde ontwerp- en tekensoftware onlangs opgewaardeerd naar de nieuwste versies van AutoCAD, Inventor en Vault", vertelt Braamse. "Dat is geen makkelijk project geweest omdat iedereen jarenlang naar tevredenheid met hun CAD-software heeft gewerkt. Dan brengt alle programma's tegelijkertijd updaten een grote verandering teweeg. Omdat onze constructeurs/tekenaars door enkele overnames met software van verschillende leveranciers werkten, wilden wij als onderdeel van de migratie ook standaardiseren op één uniforme manier van werken. Na een uitgebreide vergelijking van de mogelijkheden bij Autodesk en Siemens, omdat wij een leverancier zochten die niet snel zal verdwijnen, hebben wij gekozen voor de software van Autodesk. Deze is geleverd en geïmplementeerd door CAD & Company."

 "Wij hebben die verouderde ontwerp- en tekensoftware onlangs opgewaardeerd naar de nieuwste versies van AutoCAD, Inventor en Vault."

"Hoewel volledig in 3D ontwerpen sterk in opkomst is, hebben wij veel producten die snel in 2D te tekenen zijn en daarom ook op die manier willen blijven vormgeven."

ISAH ERP-koppeling

Bij Beco is niet een interne behoefte aan betere of meer functionaliteit de aanleiding geweest voor het upgradeproject. De gebruikte software werd simpelweg niet meer ondersteund door de leveranciers. Dan is het veel moeilijker om draagvlak voor de noodzakelijke investering en veranderingen te creëren. "Wij hebben bijna tien jaar met AutoCAD gekoppeld aan ons ISAH ERP-systeem gewerkt, terwijl alle tekeningen in Automanager Workflow werden beheerd", vervolgt Braamse. "Omdat die ERP-koppeling veel tijd bespaart en fouten voorkomt bij het gebruiken van onze productinformatie in de werkvoorbereiding en productie, hebben wij besloten om alles ineens te gaan upgraden. Het feit dat AutoCAD de marktstandaard voor 2D-tekenen is en de benodigde koppeling daarvoor al langer beschikbaar was en niet voor SolidEdge, heeft een grote rol gespeeld bij onze beslissing om te gaan standaardiseren op Autodesk-software. Hoewel volledig in 3D ontwerpen sterk in opkomst is, hebben wij veel producten die snel in 2D te tekenen zijn en daarom ook op die manier willen blijven vormgeven. Omdat de ontwikkelaar van onze ERP-koppeling niet meer bij de vroegere leverancier werkte en dat bedrijf inmiddels is overgenomen, hebben wij ISAH daarvoor om advies gevraagd. Zij konden die koppeling zelf niet aanbieden, maar adviseerden ons om contact op te nemen met de Autodesk-specialist CAD & Company, waarmee wij voor het hele project in zee zijn gegaan."

Wennen aan nieuwe software

Na jarenlang met dezelfde applicaties te hebben gewerkt, was het voor de medewerkers van Beco een grote overstap naar de nieuwe softwareversies. Zowel voor de AutoCAD-tekenaars, die ineens veel meer functionaliteit ter beschikking kregen, als de SolidEdge-gebruikers die geleidelijk naar Inventor aan het overstappen zijn. "Uiteraard hebben wij bij CAD & Company zowel een updatetraining in de nieuwe AutoCAD-functies, als een training in 3D-ontwerpen met Inventor gevolgd", vervolgt Braamse. "Direct daarna moet je echter wel de tijd kunnen nemen en nieuwe projecten onderhanden krijgen, om het geleerde in de praktijk toe te passen. Dat is onder de huidige economische omstandigheden heel lastig, omdat klanten hun bestelde materieel en wagens zo snel mogelijk geleverd willen krijgen. Omdat veel van onze producten een lange levenscyclus hebben, blijven wij Inventor en SolidEdge voorlopig nog wel een tijdje naast elkaar gebruiken. Dat is natuurlijk niet het meest ideale scenario, maar voor andere bedrijven in de metaalsector waarschijnlijk wel herkenbaar. Het feit dat wij met de nieuwe CAD-software een grotere uniformiteit van werken en betere uitwisselbaarheid van alle engineeringinformatie hebben gerealiseerd, was een 'quick-win' voor het hele bedrijf. Verder heeft het werken met recente softwareversies ook een positieve invloed op de indruk van klanten en samenwerkingspartners over onze professionaliteit van werken."

"Het feit dat wij met de nieuwe CAD-software een grotere uniformiteit van werken en betere uitwisselbaarheid van alle engineeringinformatie hebben gerealiseerd, was een 'quick-win' voor het hele bedrijf."

"Autodesk Vault geeft ons een beter inzicht in alle productonderdelen en relaties daartussen."

Informatie- en applicatiebeheer

Als onderdeel van het upgradeproject voor de engineeringsoftware heeft Beco ook het beheer van alle productmodellen en -tekeningen geprofessionaliseerd. Dat gebeurde voorheen met AutoManager Workflow en nu met de Autodesk Vault software, die standaard deel uitmaakt van Inventor. "Autodesk Vault geeft ons een beter inzicht in alle productonderdelen en relaties daartussen", vertelt Braamse. "Verder houdt deze oplossing voor informatiemanagement ook alle onderdelenbestanden en bijbehorende productinformatie automatisch bij elkaar. Andere leveranciers die wij voor dit project hebben benaderd, leveren vergelijkbare oplossingen, maar de combinatie AutoCAD, Inventor en Vault werkt het beste met elkaar samen. Hoewel wij niet de meest uitgebreide versie van Vault gebruiken, kunnen wij daar in de toekomst altijd nog naar doorgroeien. Een ander voordeel van de nieuwe versies is dat alle standaardinstellingen en templates tegenwoordig veel eenvoudiger via het netwerk te beheren zijn. Vroeger werkte bijna iedereen in AutoCAD met zijn eigen werkbalken en settings, terwijl dat als onderdeel van de uniformere werkmethode volledig is gestandaardiseerd. Voor de komende jaren heeft Beco weer een volledig gemoderniseerde CAD-omgeving, met nog veel extra functionaliteit die wij geleidelijk in nieuwe projecten voor klanten kunnen gaan ontdekken en toepassen."

Cookiestatement