De eerste stappen naar papierloze werkplekken met 3D-annotaties
23 december 2019 
1 min. leestijd

De eerste stappen naar papierloze werkplekken met 3D-annotaties

Tegenwoordig wordt er steeds meer in 3D getekend. Logischerwijs volgt daar een 2D-werktekening uit. Maar eigenlijk is dit dubbel werk. Je maakt immers een 2D-tekening aan de hand van het bestaande 3D-model. Het enige verschil is dat er op de werktekening annotaties zichtbaar zijn om het product te kunnen maken en controleren. Dus waarom niet meteen de annotaties op het 3D-model plaatsen? Daarnaast bestaat er geen enkele twijfel meer welk bestand de laatste versie is. Er is immers maar één digitaal bestand wat je hoeft te openen. Lees hier hoe jij de eerste stappen naar een papierloze werkplek zet!

De annotatie tab in Inventor

Vanaf Inventor 2018 is er de mogelijkheid om 3D-annotaties toe te voegen in je 3D-part of assembly. Autodesk noemt dit Model Based Definition. Deze functies zijn te vinden onder het ‘Annotate‘ tabblad. Met deze tools is het mogelijk om jouw 3D-model volledig te annoteren. Een ander voordeel van 3D-annotatie is dat je niet alles hoeft te annoteren. Je kan namelijk met de standaard Inventor tools bijvoorbeeld de dikte meten en doorsnedes maken. Hieronder zie je een voorbeeld van het ‘Annote‘ tabblad in Inventor.

3D-views maken

Om alles overzichtelijk te houden is het mogelijk diverse views te maken. Zo kan je, net als in een 2D-tekening, per view alleen de annotaties tonen die van belang zijn. Hieronder zie je in een filmpje een aantal verschillende views en hoe je tussen deze views kunt wisselen.

Wil je alsnog een 2D-tekening maken? Dan is het mogelijk om de 3D-annotaties meteen te importeren op de 2D-tekening.

3D-bestand delen

Wil je jouw model delen met gebruikers die geen Inventor hebben geïnstalleerd? Dan zijn er een aantal mogelijkheden om deze te delen via het ‘Export‘ tabblad. In dit blog wil ik de 3D-PDF toelichten. Hiermee is het mogelijk om jouw ontwerp te delen zonder een volledig 3D-model te sturen. Een belangrijke voorwaarde voor het maken en openen van de 3D-PDF is dat de ontvanger Adobe Acrobat Reader gebruikt. Elk ander PDF programma werkt namelijk niet. In het onderstaande filmpje zie je een voorbeeld van een 3D-PDF.

Tot slot

Maak jij gebruik van Inventor? Maak dan de eerste stappen naar een papierloze werkomgeving met Model Based Definition! Heb je nog vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Reactie plaatsen