BIM en IoT, onze ervaringen met onze Digital Twin 
19 augustus 2019 
in Overig
4 min. leestijd

BIM en IoT, onze ervaringen met onze Digital Twin 

Enige tijd geleden schreef ik al over de Digital TwinSindsdien verschijnt de term ‘Digital Twin’ regelmatig op het internet en is het een containerbegrip geworden. Een containerbegrip is een etiket wat heel snel overal opgeplakt wordt. In dit blog vertel ik je wat een Digital Twin echt is en wat onze eigen ervaringen hiermee zijn.


Een Digital Twin 

Even voor alle duidelijkheid een BIM-model is géén Digital Twin. Een BIM-model op het internet is ook géén Digital Twin. Een Digital Twin is een combinatie van technologieën, waarbij de virtuele representatie van het gebouw of van de machine gekoppeld wordt aan de daadwerkelijke fysieke metingen van dat gebouw (of van die machine).  

Pillr

Wij hebben van ons kantoor een Digital Twin gemaakt en dit model hebben wij publiek ter beschikking gesteld. Iedereen, dus ook jij, kan zien hoe de omstandigheden zijn op kantoor. Zodra ons kantoor verschijnt komt ook de knop ‘Sensoren’ beschikbaar.  

 Sensoren op BLDNG360

Als je vervolgens op deze knop klikt verschijnen er in het scherm een aantal bolletjes met daarin waardes, zoals je hieronder ziet met bijvoorbeeld temperatuur.

 Digital Twin op BLDNG360

Alle bollen die je ziet zijn IoT sensoren. Sensoren die dus de daadwerkelijke waardes weergeven van het gebouw op dat specifieke moment. Je kunt direct zien dat alle sensoren, op twee na, groen zijn. En inderdaad groen is een goede kleur, dat hebben wij ondertussen wel geleerd. 

Temperatuur sensoren 

Twee bollen zijn geel. Dit is een waarschuwing. Op de bovenstaande afbeelding zie je bijvoorbeeld aan de achterkant van het gebouw en in het midden van de werkvloer. De vraag is natuurlijk; waarom zijn die bollen geel en wat betekent dat voor dit gebouw? Is het zorgelijk en moeten we daar wat aan doen? 

De gele bol achterin is van een ruimte waarbij een groot raam de zon vanuit het zuiden opvangt. Dus de temperatuur is hoger dan in de rest van het gebouw. De oorzaak is de zon en de remedie zou kunnen zijn om hier zonwering te plaatsen. 

De sensor in het midden geeft ook een hogere temperatuur weer dan in de rest van het gebouw. Hoe komt dat? Als je goed kijkt zie je dat hier vrij veel sensoren dicht bij elkaar zitten. We hebben naast ruimtesensoren ook een paar bureausensoren geplaatst. De bureausensoren zitten aan de onderkant van het bureau en geven aan of een bureau in gebruik is of niet. Deze sensoren meten behalve bezetting ook temperatuur. We hebben geleerd dat de bureaus die bezet zijn altijd een hogere temperatuur weergeven. 

Verschillende sensoren 

Wij hebben in ons gebouw meerdere sensoren opgehangen en in gebruik genomen. Wij gebruiken daarvoor de Yanzi sensoren. Deze sensoren voldoen aan alle door ons gedefinieerde wensen: 

  • Edge Technologie; 
  • Veilig; 
  • Betaalbaar; 
  • Schaalbaar; 
  • Voorzien van API; 
  • Heel snel te installeren. 

Het was voor ons een belangrijke eis dat de sensoren snel en makkelijk te installeren zijn. Wij zijn van mening dat het vooral voor bestaande gebouwen voordelig is om ‘slim te worden’. De sensoren die wij gebruiken meten verschillende waardes. Zo meten wij de temperatuur, luchtvochtigheid, stof, CO2licht en bezetting. Kortom, allemaal zaken die betrekking hebben op de gezondheid van het gebouw. Maar ook zaken die te invloed hebben op de functionaliteit, het verbruik en de energieconsumptie van het gebouw. 

Onze ervaring bij onszelf

Door te meten weten wij ondertussen hoe onze vergaderruimtes gebruikt worden. We vergelijken hierbij de bezetting vanuit de ‘Outlook agenda verzoeken’ met het daadwerkelijk gebruik van de ruimtes. Die kon beter en dat is het ondertussen ook. Verder hebben we gemeten dat we op drukke dagen maar net genoeg toiletten hebben.

Daarnaast meten we ook de CO2 waardes binnen ons kantoor. De klacht van onze professionals dat ze aan het eind van de dag hoofdpijn hadden, bleek terecht. Deze werd (en wordt) namelijk veroorzaakt door een te hoog CO2 gehalte. Wij zijn dus naar onze installatie aan het kijken, de ramen staan vaker open en wij zijn bezig om meer groen in ons kantoor te brengen. Planten helpen namelijk. 

Onze ervaringen bij klanten 

Ondertussen hebben we ook bij diverse klanten de opdracht gekregen om van hun gebouw een Digital Twin te maken. Comfort voor de medewerkers. maar ook benutting van het gebouw is daarbij een belangrijke drijfveer. Het creëren van het gebouwmodel (het BIM-model) en de koppeling tussen met de Yanzi sensoren hebben wij goed ingericht. Klanten zijn dan ook zeer verbaasd over de snelheid waarmee wij hun bestaande gebouwen slim maken. De gegevens van onze klanten zijn natuurlijk niet om te delen, maar zodra dat kan zullen wij dat zeker doen. 

Tot slot

Met een Digital Twin krijg je waardevolle informatie over jouw gebouw. Dit betekent meer comfort voor medewerkers, maar ook een optimale benutting van het gebouw. Een Digital Twin is daarnaast niet alleen maar mogelijk voor nieuwbouw. Het is ook goed mogelijk om bestaande gebouwen vast te leggen. Neem eens een kijkje op Pillr wat een Digital Twin inhoudt. Als je meer wilt weten, dan hoor of lees ik het graag. 

Reactie plaatsen