BIM in de installatietechniek
17 december 2019 
in Overig
3 min. leestijd

BIM in de installatietechniek

BIM  is meer dan alleen een 3D-model. BIM gaat een stapje verder. Het gaat namelijk over samenwerken in de gehele bouwketen. De vraag naar BIM is groeiend, ook binnen de installatietechniek. De installatiebranche kennen wij echter als traditioneel, en is daardoor wat meer afhoudend naar BIM. In dit artikel ga ik je vertellen hoe je voordeel kunt halen uit de BIM-werkwijze.

Dit artikel is een samenvatting van het webinar BIM in de installatietechniek. Wil je liever het webinar terugkijken? Dan kan dat natuurlijk ook!

BIM in dei Installatie webinar terugkijken

BIM in de installatietechniek

Wat verandert er met de komst van BIM  voor de installatietechniek? Een stuk leidingwerk blijft namelijk ‘gewoon’ een stuk leidingwerk en een fitting is nog steeds een fitting. Het is de wereld eromheen die in snel tempo verandert. Denk aan hoe wij als gebruikers met onze gebouwen omgaan, bijvoorbeeld:

  • Het bedienen van de verlichting met onze stem of IoT sensoren.
  • Het aansturen van de (tegenwoordig slimme) thermostaat.

Deze veranderingen vragen om een verandering in de mindset voor de hele bouwketen, maar helemaal voor jou als installateur. Je wilt kunnen inspelen op deze ontwikkelingen en hebt daar de juiste gereedschappen voor nodig.

In plaats van een lineair proces ontstaat er in een BIM-proces als het ware een cirkel van samenwerking. Hierin maken alle belanghebbende afspraken over het uiteindelijke bouwwerk. Duurzaamheid speelt daarbij een belangrijke rol. Het wordt ongelooflijk belangrijk om efficiënter met materialen om te gaan en ze te kunnen hergebruiken. In 2025 heeft de Nederlandse Overheid als doel gesteld 50% van de projecten circulair te bouwen. Vergeet daarnaast het akkoord van Parijs niet. Ambitieuze doelen voor morgen waar wij vandaag al over na moeten denken en op moeten inspelen.

Om hieraan te voldoen in de installatietechniek is 2D-modelleren niet meer genoeg. Je wordt als installateur namelijk geconfronteerd met andere uitdagingen.

  • Je loopt later in de bouwketen en wordt om die reden ook pas later betrokken in het ontwerp. Je hebt dan ook maar weinig kans om hier invloed op uit te oefenen.
  • Je moet gaan samenwerken met meerdere disciplines.
  • De ontwerpen worden complexer.
  • Er wordt verwacht dat je andere zaken oplevert (bijvoorbeel een 3D-model).

BIM in de installatietechniek

Eén van de antwoorden op deze uitdagingen is BIM. Met BIM kun je namelijk beter samenwerken. Je hebt een intelligent bouwmodel waarmee alle betrokkenen van het bouwproces zijn voorzien van alle nodige informatie om tot het beste ontwerp te komen. Dankzij deze informatie verbeter je de besluitvorming en de uitvoering. Je kunt sneller schakelen en op voorhand vraagstukken tackelen. Door het maken van goede afspraken kun je consistent dezelfde data gebruiken die over de hele levenscyclus van een gebouw gebruikt wordt. Onderdelen hoeven daarnaast nog maar één keer getekend te worden, aangezien alles is vastgelegd in het BIM-model. Bij overdracht tussen partijen wordt dus niet meer opnieuw getekend, wat tijd en geld bespaart en de kans op fouten doet afnemen.

Een minimale stijging van 2% in de ontwerpfase voor de optimalisatie van het ontwerp leidt gemiddeld tot een totale kostenbesparing van 20%

Het overdragen van een 3D-model kan dus gemakkelijker dankzij BIM. Het is wel belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de benaming van een parameter. Voor dit soort afspraken zijn zogenaamde BIM-standaarden in het leven geroepen.

Traditioneel proces vs. BIM-proces

Waar verschilt het traditionele bouwproces met het BIM-werkproces?

Hoe verder je in het bouwproject zit, hoe hoger de kosten van aanpassingen worden. Logischerwijs kun je dus efficiënter werken door eventuele veranderingen zoveel mogelijk nog in de ontwerpfase plaats te laten vinden.

Dit zie je ook in een BIM-workflow. Het ontwerpproces wordt naar voren getrokken en zo heb je op voorhand meer inzicht dankzij je 3D-model. Denk bijvoorbeeld aan een stuk leidingwerk dat door een staalconstructie heen loopt. Hier kom je met een 3D-model achter in het ontwerpproces en niet pas tijdens de bouw. Op deze manier investeer je dus meer tijd en in het modelleren, maar bespaar je de kosten, tijd en materiaal tijdens de bouw.

Tot slot

Als installateur heb je dus een hoop voordelen om BIM te omarmen. Ten eerste bouw je jouw dienstenportfolio uit. Je wordt dus aantrekkelijker om mee samen te werken. Daarnaast stelt dit proces jou in staat om je gehele werkproces te verbinden en te stroomlijnen. Van ontwerp, tot installatie op de bouw.

De BIM-werkwijze wordt ook in de installatietechniek steeds meer gevraagd. Het is met de uitdagingen in de bouw ook essentieel. Je bent eerder betrokken in het proces en je hebt meer invloed op het ontwerp. Wees dus klaar voor de bouw van de toekomst.

Heb je vragen over BIM in de installatietechniek? Neem dan gerust contact met ons op of laat een reactie achter!

Meer lezen & leren

 

Reactie plaatsen