BIM, wat is het en wie gebruikt het?
22 januari 2021 
2 min. leestijd

BIM, wat is het en wie gebruikt het?

BIM wordt steeds populairder in de bouw en steeds meer partijen starten met BIM. Maar wat betekent dit voor jou, jouw organisatie en de volledige bouwketen? Wanneer is het een goed moment om te starten met BIM? In dit blog lees je wat BIM betekent, hoe BIM meerwaarde brengt (en voor wie) en hoe jij kunt starten met BIM.

Wat is BIM?

BIM staat voor Building Information Modeling, letterlijk vertaald: het maken van een bouwwerkinformatiemodel. Uit verschillende objecten wordt een een digitaal, driedimensionaal model gebouwd van een bestaand en/of gepland bouwwerk. Aan al deze objecten is informatie gekoppeld. Zo’n BIM-model biedt inzicht en vermindert het risico op fouten. Ook kunnen verschillende organisaties makkelijk samenwerken en informatie op basis van dit model.

Samenwerken met BIM

Voor iedereen die betrokken is bij de bouw van een gebouw, is BIM van waarde. Van projectontwikkelaars tot architecten tot fabrikanten tot (onder)aannemers en toeleveranciers, alle partijen hebben iets aan BIM. Tijdens een bouwtraject voegen veel partijen informatie toe aan het model. Zij leveren allemaal hun eigen aspectmodellen aan. Leg die over elkaar heen en samen vormen deze een compleet 3D-model. Maar niet alle partijen voegen zelf actief informatie aan het model toe. Een metselaar bijvoorbeeld profiteert voornamelijk door informatie uit het model te halen. In de toekomst zullen ook onderaannemers zoals metselaars informatie toevoegen aan het model, maar dit zal voornamelijk registratie zijn van de (status van de) werkzaamheden.

BIM inzetten tijdens renovatie en gebruik

Niet alleen tijdens de ontwerp- en bouwfase is BIM relevant. Als het gebouw later wordt gerenoveerd, kan het 3D-model worden hergebruikt en eventueel aangevuld. Zo hoef je tijdens de renovatie niet alles opnieuw vast te leggen en heb je direct accurate informatie beschikbaar.

Daarnaast worden er steeds meer smart buildings ontwikkeld. Door sensordata te koppelen met jouw BIM kun je bijvoorbeeld de indeling en het gebruik optimaliseren. Denk hierbij aan vergaderruimtes die wel gereserveerd zijn, maar niet gebruikt. Deze ruimtes hoeven dus niet schoongemaakt te worden. Of als de beheerder een melding krijgt van een defecte deur, dan is de informatie over deur direct beschikbaar, zoals afmetingen, materiaal en leverancier. BIM vormt de basis voor deze slimme gebouwen.

Zelf starten met BIM

Heb jij besloten dat jij ook wilt BIMmen? Starten met BIM is geen kort of eenvoudig project om te implementeren. Het is gedachtegoed dat door de volledige organisatie omarmd moet worden. Volg onderstaand stappenplan om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

  1. Oriënteer je op de mogelijkheden van BIM.
  2. Vind een partij die je helpt aansluiting bij BIM te vinden.
  3. Bereid je organisatie op deze transformatie voor.
  4. Kies een concreet project om mee te beginnen.

Tot slot

Wil je meer weten over BIM en de verschillende toepassingen? Lees het whitepaper, die geschreven is voor iedereen die wil beginnen met BIM’men, in welke organisatie je nu ook werkt. Na het lezen van dit document weet jij wat BIM voor jou kan betekenen en wat je kunt doen om er zelf mee aan de slag te gaan. Bovendien bespreken we een interessante casestudy, Vink Bouw. Heb je nog vragen? Reageer onder dit bericht of neem contact met ons op!

Download whitepaper

Reactie plaatsen