Meer data in BIM

Met 3D-modelleren en BIM (Bouwwerk Informatie Model) is er een virtueel model van een gebouw beschikbaar. Met 3D-geometrie kan ook alvast virtueel ‘gebouwd’ worden. Door virtueel te bouwen en data vast te leggen, krijg je niet alleen visueel inzicht in het gebouw maar reduceer je ook de faalkosten. Deze informatie of data zou anders apart benoemd moeten worden in losse technische omschrijvingen, bestek of andere beschrijvingen. Maar wat wordt er allemaal met de vastgelegde data gedaan?  Ook hoor ik steeds vaker de term ‘virtueel gebouw model’ of ‘Digital Twin‘ maar wat betekent dat nu precies? Je leest het hier!


Data maken en gebruiken

Het hebben en raadplegen van de data wordt nog vaak onderschat in mijn optiek. Veel partijen denken dat het toevoegen van data aan de Digital Twin alleen maar ‘leuk’ is en voor hen een minimale of zelfs geen enkele meerwaarde heeft. Als ik ze dan vervolgens uitleg dat het mogelijk is om de data juist te gebruiken voor het verbeteren van hun eigen workflow, kwaliteit, controles of sturing op andere processen dan zijn ze nog sceptisch. Ze geloven niet dat het waardevol is voor hun bedrijf. Als ik vervolgens de mogelijkheden en uitkomsten laat zien dan krijgen ze vaak een ‘aha’ moment.

Ik neem als voorbeeld deuren in een BIM model of virtueel gebouw model. Stel dat de leverancier van de deuren vraagt hoeveel deuren ze moeten leveren. Met de juiste classificatie kan ik eenvoudig zien hoeveel deuren ik in mijn gebouw heb en waar deze zitten. Dit scheelt niet alleen tijd, maar ook een handmatige actie waarin ik op meerdere tekeningen de deuren moet tellen. Maar naast een overzicht van alle deuren en de precieze plekken van de deuren kan ik ook eenvoudig zien welke deuren er brandwerend zijn en welke met een ander kozijn, profiel of afmeting besteld moeten worden.  Dit is allemaal dankzij de aanwezige data en maakt de ontwerpfase en voorbereiding efficiënter.

Alle deuren in een model aan de hand van Pillr.

Tijdens de bouw zelf willen wij deze data ook gebruiken en aanvullen waar nodig. Meer data in het BIM-model maakt het ook voor de rest van de levenscyclus van het gebouw bruikbaar. Tijdens de bouwfase wil je bijhouden in een model wanneer iets besteld, geleverd en gemonteerd is. Maar ook de ingevulde controlelijsten, geconstateerde gebreken en keuringen wil je aan het desbetreffende element toevoegen, zodat je dit op ieder tijdstip kunt oproepen en inzichtelijk hebt. Hiermee werk je niet alleen aan de kwaliteit van jouw eigen werkzaamheden maar maak je ook direct een ‘as built’ model die bruikbaar is voor het beheer (en issuemanagement). Het hebben van de correcte data is hierin van essentieel belang.

IoT + BIM = Digital Twin

Maar een virtueel gebouw model is niet direct een Digital Twin of Big Data. Om te praten over een Digital Twin is informatie nodig die ook daadwerkelijk iets vertelt over het gebruik van het gebouw. Anders kan het nooit een ‘digitale representatie’ zijn van het gebouw. Een combinatie van het virtuele gebouw en data uit andere databronnen is hierbij van belang. Neem als voorbeeld een kantoor: de sensor data geeft niet alleen inzicht in de gemiddelde temperatuur van een gebouw, maar vertelt ook waar dat is en hoe vaak een ruimte in gebruik is. Als ik zie dat een ruimte vaak te warm is, kan ik bedenken dat dit komt door de aanwezige personen. Maar in context en gecombineerd met andere data bronnen kan ik concluderen dat de ligging in het pand gecombineerd met de weersinvloeden van groter belang is dan de aanwezige personen.

IoT sensor informatie op Pillr

Reactie plaatsen