Nooit meer elementen kwijt in Revit met deze 10 tips
29 april 2019 
in Revit
4 min. leestijd

Nooit meer elementen kwijt in Revit met deze 10 tips

Heb jij ook paaseieren gezocht tijdens de paasdagen? En heb je alle eitjes teruggevonden? Het kan soms zo frustrerend zijn als je iets niets meer kan vinden. Ook wanneer je zeker weet dat je een bepaald item in je BIM-model hebt gezet en van het ene op het andere moment is het niet meer vindbaar. Wist je dat er wel zo’n 50 manieren zijn waardoor iets niet vindbaar is in Revit? In dit blog lees je 10 tips en een handige checklist voor het terugvinden van jouw verstopte elementen in Revit.

10 Tips om verstopte elementen terug te vinden

In de Visibility and Graphics Overrides-instellingen kun je al 10 manieren ontdekken waardoor een element niet zichtbaar is. Dit zijn voornamelijk vinkjes die je aan of juist uit moet hebben om elementen zichtbaar te hebben.

  1. De Revit-category staat uit.
  2. De subcategory is uitgevinkt.
  3. Het element is een import en ‘Show Imported Categories’ is uitgezet.
  4. Het element is geïmporteerd met ‘Current View Only’ uitgeschakeld, en jij zit in een andere view.
  5. De zichtbaarheid van het element is uitgeschakeld door een ‘View Filter’.
  6. Het element is een import in een family en zichtbaarheid voor ‘Imports In Families’ is uitgezet.
  7. De ‘Workset‘ waar het missende element in zit, staat uit voor jouw openstaande view.
  8. Het element zit in een Revit Link, die uitstaat in jouw openstaande view.
  9. Het element is onderdeel van een Revit Link. Dit bestand heeft een andere instelling door de overschrijving ‘By Linked View’ of je hebt het zelf al gewijzigd met ‘Custom Visibility settings’.
  10. De Revit-category is overschreven op de lijnstijl. Als deze kleur op grijs staat, net als de achtergrond, dan kun je zoeken naar een speld in de hooiberg!

Dat is al behoorlijk wat instellingen waar je een element mee kunt terugvinden! En dat alleen nog maar in de Visibility and Graphics Overrides.

Zie je ze al vliegen, de vinkjes?

BIM uitvoeringsplan

Het niveau van de BIM-projecten groeit. Hiermee worden ze ook al rijker aan informatie en 3D-objecten. Dit maakt het door alle verschillende bedrijfsinstellingen wel lastig wanneer jij een Revit-model ontvangt van een partij met net weer andere overschrijvingen, instellingen en naamgeving, dan dat jij zelf hebt staan in jouw template. Uiteraard blijft voor een BIM-project wat je met andere partijen doorloopt belangrijk dat je blijft communiceren. Een constructie-adviesbureau wil meer nadruk leggen op de constructieve items. Terwijl een W-installateur op een andere positie zijn plattegrond wil laten weergeven. De verschillen tussen de twee disciplines worden al zichtbaar op de tekening in lijndiktes, kleur, arcering en weergave van het object. Afhankelijk van welke partij dit BIM-project coördineert, zijn deze modelleerafspraken vastgelegd in een BIM uitvoeringsplan. Het BIM Loket heeft een algemene template gemaakt voor een BIM uitvoeringsplan, zodat er een uniforme richtlijn ontstaat voor specifieke BIM-afspraken. Wij werken deze regelmatig uit tot een klant-specifiek BIM uitvoeringsplan.

Checklist als je BIM intern en/of extern toepast

Stel je krijgt een project van een externe partij of een collega om verder uit te werken. En je bent op zoek naar een object, hoe ga je dan te werk? Wanneer je deze volgorde aanhoudt en bovenstaande lijst in gedachten houdt, dan wordt de kans aan zienlijk groter dat je het object terugvindt.

  1. Check in de project browser of het onvindbare element aanwezig is in het project. Dit kun je doen met de search-functie onder de rechtermuisknop.
  2. Heb je het gevonden? Gebruik dan rechtermuisknop ‘Select all instances in Project‘. Ga naar de 3D-view en gebruik de Selection Box. Zet desnoods de tekening op Wireframe of gebruik Isolate element.

    Selection Box

Voor het platte 2D-aanzicht loop je het Properties-venster na. Stap 3 tot en met 7 controleer je in dit Properties-venster.

Properties gecheckt?

  1. Staat je cropview actief? Is de cropview zelf wel zichtbaar?
  2. Op welke lijn is de doorsnede genomen? Zowel voor de plattegrond als het verticale aanzicht moet je weten in welke richting en tot hoe ver de view kijkt.
  3. Als je zeker weet dat bovenstaand goed is ingesteld, controleer dan de visibility en graphics overrides als je dat nog niet gedaan had (zie hierboven). Check ook Reveal Hidden Elements, een los item kan hier zomaar staan.
  4. De level of detail kan er ook voor zorgen dat een Revit Family niet zichtbaar is. Wissel eens van coarse naar medium of fine.
  5. Controleer of de Phase waarin het element in is geplaatst overeenkomt met die van jouw view? Is het misschien gesloopt? Of staat de view in een oudere fase dan het element is?
  6. Let op de combinatie van je achtergrond en lijnstijl overschrijvingen, niet alle combinaties werken hiermee. Een zwarte achtergrond en een witte overschrijving in lijnstijl zorgt er bijvoorbeeld voor dat de lijnen van het model verdwijnen.
  7. Heb je het element nog niet gevonden en weet je zeker dat het element in dit project heeft gestaan? Het element kan per ongeluk verwijderd zijn. Controleer dan een back-up. 😉

Tot slot

Veel vind-plezier toegewenst! Mocht je na het lezen van dit blog denken: Hé, waar is tip 10? Dan heb je dat goed gezien! Heb je na mijn tips nog steeds moeite om die ene speld in de hooiberg te vinden? Neem dan gerust contact met ons op. Vanuit het Support kunnen we je helpen door middel van TEAM-viewer. Ook het uitwerken van een BIM-uitvoeringsplan of het creëren van bruikbare BIM-modellen zijn specialiteiten binnen ons Bouwteam. Wij delen onze kennis graag met jou!

Reactie plaatsen