Page content

article content

One AutoCAD en het Subscription model: kans of bedreiging?

Gemiddelde leestijd: 5 minuten 

Onlangs is de nieuwe versie van AutoCAD uitgekomen: AutoCAD versie 2019. Deze nieuwe versie is een grote verandering voor organisaties en gebruikers die voornamelijk met AutoCAD werken.

Nieuwe features in AutoCAD 2019

In AutoCAD 2019 zitten een aantal prima nieuwe verbeteringen en aanvullingen. Dit zijn echter geen grote veranderingen. De vernieuwingen zijn beperkt en voornamelijk gericht op samenwerking en uiteraard “Cloud” toepassingen.

1. Drawing compare

De belangrijkste nieuwe verbetering is het vergelijken van versies van tekeningen (drawing compare). Deze nieuwe functie maakt het heel eenvoudig om versies van tekeningen over elkaar heen te leggen en de verschillen tussen de versies zichtbaar te maken.

2. Drawing views

De andere nieuwe functies zijn de mogelijkheid om “drawings views” via het web, via de cloud, te delen met derden. Daarnaast zijn de mogelijkheden van “AutoCAD on the web” en “AutoCAD mobile” toegevoegd aan het pakket. Deze functies waren al langer beschikbaar en dus niet echt vernieuwend.

3. 4K-schermen

Verder is natuurlijk de snelheid verbeterd en is het AutoCAD menu aangepast aan hogere resolutie schermen. Hierdoor zijn de menu iconen ook zichtbaar op 4K schermen. Maar, eerlijk gezegd zijn dit niet de grote veranderingen. De grote veranderingen zitten in de overstap naar het nieuwe licentiemodel van Autodesk, het Subscription model.

Licentie veranderingen

Autodesk hanteert twee licentievormen. Laten we nog eens kijken wat de verschillen zijn.

Perpetual

Deze eeuwigdurende licentie blijft “altijd” draaien. Altijd staat tussen aanhalingstekens omdat de omgeving waarop jouw Autodesk software draait verandert. Operating systemen veranderen, beeldscherm-adapters en drivers veranderen. Om bij te blijven en ervoor te zorgen dat jouw Autodesk software technisch “up-to-date” blijft sluit je een Maintenance Plan of onderhoudscontract af.

Subscription

Dit zijn tijdsgebonden contracten, oftewel termijncontracten. Met een jaarcontract werkt jouw pakket één jaar en is daarna niet meer te gebruiken. Deze contracten zijn wel te verlengen, waardoor je weer een termijn verder kan werken.

Prijswijzigingen

Voordat we verder gaan met de grote veranderingen in het model van AutoCAD, is het goed om even naar de prijswijzigingen te kijken.

Subscriptions in 2018

Vanaf 7 mei 2018 gaan de prijzen van alle Autodesk subscriptions met 5% omhoog. De prijzen van pakketten met een Maintenance Plan gaan met 10% omhoog.  Loopt jouw contract af vóór 31 juli? Dan kun jij deze tot 1 mei nog verlengen voor de huidige prijs. De verhoging geldt dan niet. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op of met jouw Autodesk partner.

Subscriptions in 2019

Na 7 mei 2019 gaan de prijzen van pakketten met een Maintenance Plan met 20% omhoog en de prijzen van subscriptions met 10%.

Prijsgarantie bij overstap

Klanten die dit jaar overstappen van Maintenance Plan naar een subscription krijgen een prijsgarantie: géén prijsverhogingen, voor de komende drie jaar. Je krijgt dus een “vaste” prijs voor de komende drie jaar. Heb jij vorig jaar jouw Maintenance Plan omgezet naar een subscription? Dan heb ik goed nieuws. Het is net bekend geworden, dat de vaste prijs ook voor het vierde jaar gaat gelden.

AutoCAD

Sinds 22 maart is de prijs van een AutoCAD licentie met 17% gestegen van € 1.470 naar € 1.715 per jaar voor een single-user licentie. Op basis van eerdergenoemde vernieuwingen is dat een onredelijke verhoging. Daarom is het goed om dit blog verder door te nemen en te bekijken waarom Autodesk deze prijsverhoging kan en wil doorvoeren.

One AutoCAD

Met ingang van AutoCAD 2019 gaat Autodesk over naar One AutoCAD. Maar wat houdt dat in? Wat betekent dit voor jouw organisatie?

Autodesk wil meerwaarde bieden aan klanten en tegelijkertijd meer efficiëntie in de eigen organisatie aanbrengen. Daarom zijn alle AutoCAD Verticals samengebracht tot één pakket: One AutoCAD.

Voorheen was AutoCAD als los pakket verkrijgbaar met daarnaast de vrij kostbare AutoCAD Verticals.  Dit waren specialistische pakketten met heel veel specifieke gereedschappen voor tekenaars en ontwerpers. Hiermee konden zij sneller, makkelijker en beter, tekenen en ontwerpen. Voorbeelden van AutoCAD  Verticals waren:  AutoCAD Architecture, AutoCAD Electrical, AutoCAD Manufacturing, AutoCAD P&ID, AutoCAD MEP en AutoCAD Map.

toolsets One AutoCAD

Al deze AutoCAD Verticals zijn vanaf nu beschikbaar in één bundel: AutoCAD including specialized toolset ook wel One AutoCAD genoemd. Binnen One AutoCAD zijn deze Verticals als toolsets beschikbaar. Voor wie is dit nu handig? Hieronder een aantal voorbeelden.

  • Een bouwkundige tekenaar krijgt nu binnen AutoCAD de Architecture toolset beschikbaar. Met deze toolset kan hij/zij direct deuren in muren plaatsen en snel maatvoeren.
  • Een elektrotechnisch tekenaar krijgt nu binnen AutoCAD de Electrical toolset beschikbaar. Met deze toolset heeft de tekenaar direct een zeer complete bibliotheek tot zijn/haar beschikking én gereedschap voor het knippen van lijnen en het genereren van bladensets met verwijzingen.
  • Een werktuigbouwkundig tekenaar krijgt nu binnen Autodesk de Manufacturing toolset beschikbaar. Met deze toolset krijgt de tekenaar direct een complete bibliotheek beschikbaar met DIN/ISO componenten en een zeer uitgebreide set aan gereedschappen voor het creëren van assen, gaten etc.

Het is duidelijk dat Autodesk met One AutoCAD heel veel uitstekend en goed getest gereedschap beschikbaar maakt voor klanten. In onderstaande video licht Steve Blum, Senior Vice President van Autodesk, dit nog eens toe (fragment start bij 2:46 minuten).

One AutoCAD alleen met Subscription

One AutoCAD is alleen beschikbaar met een subcription. Heb jij nu al een AutoCAD subscription? Dan kun je overstappen naar One AutoCAD of kiezen voor een verlenging naar AutoCAD 2019. De prijs is voor beide gelijk waarbij je met One AutoCAD natuurlijk veel meer functionaliteiten krijgt. Loopt jouw contract nog niet af? Dan kun je, gedurende de looptijd van dit contract, zonder extra kosten direct overstappen naar One AutoCAD.

Gebruikers met een Perpetual licentie met een actief Maintenance Plan krijgen géén toegang tot AutoCAD One. Kies je voor het verlengen van jouw Maintenance Plan? Dan heb je toegang tot AutoCAD 2019 maar niet tot de nieuwe toolsets. Je kunt jouw Perpetual licentie wel omzetten naar een subscription.  Hierbij kun je kiezen om met jouw AutoCAD pakket te migreren naar One AutoCAD of naar een volledige Collection. In een Collection zitten zowel AutoCAD als de 3D-pakketten

Vernieuwing Verticals

Heb jij één van de AutoCAD Verticals? Dan kun je deze ook gewoon vernieuwen. Ook hiervan is de prijs hetzelfde als het One AutoCAD pakket:  € 1.715 per jaar, met uitzondering van AutoCAD Raster Design.

Voor de oplettende lezer, AutoCAD Civil 3D is niet opgenomen in deze toolsets. AutoCAD Civil 3D is vanaf nu beschikbaar als los pakket met de naam Civil 3D. Uiteraard kun je jouw huidige licentie vernieuwen naar AutoCAD Civil 3D of omzetten naar Civil 3D.

Kans of bedreiging?

Met de introductie van One AutoCAD, de omschakeling naar het subscription model en de (aankomende) prijsverhogingen is het van groot belang om de gevolgen voor jouw organisatie in kaart te brengen. Wat mij betreft is de eerste vraag: hoe ga je met deze veranderingen om? Behandelt jouw organisatie dit als een bedreiging of een kans?

De mogelijkheid die Autodesk biedt om software in te zetten die daadwerkelijk het teken- en ontwerpproces gaat versnellen is een kans maar dit gaat niet vanzelf. De nieuwe Autodesk toolsets vragen om investeringen, zowel in licentiekosten als opleidingskosten. Ook als je kiest om van één AutoCAD licentie over te schakelen naar een Autodesk Collection vraagt dit om investeringen in het ontwikkelen van vaardigheden en kennis bij de gebruikers. Mensen moeten dus worden opgeleid en nieuwe standaarden moeten worden gedefinieerd. Onze adviseurs helpen jou graag bij het in kaart brengen van de verschillende mogelijkheden, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Tot slot

Ik kan mij voorstellen dat bovenstaand artikel veel vragen oproept. Ik nodig je dan ook van harte uit om deze in een reactie te plaatsen. Deze vragen neem ik direct op met onze adviseurs en beantwoord ik zodat iedereen inzicht heeft in de vragen die er zijn. Wij werken graag transparant!

Comment Section

0 reacties op “One AutoCAD en het Subscription model: kans of bedreiging?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.