Snel en efficiënt werken conform NLCS
13 juni 2019 
2 min. leestijd

Snel en efficiënt werken conform NLCS

Het civiele tekenwerk heeft in de afgelopen tijd meerdere ontwikkelingen doorgemaakt. Zo is de Nederlandse CAD Standaard (NLCS) sinds 2018 verplicht voor overheden tijdens civiele projecten. Maar ook voor particuliere ondernemingen is de NLCS van waarde. Deze afspraken over de structuur en het opbouwen van civiel tekenwerk zorgen voor uniformiteit. Zo wordt bijvoorbeeld het uitwisselen van werk met een externe partner een stuk eenvoudiger. Bovendien komen de graafmeldingen in een nieuw bestandsformaat sinds 2 januari 2019 (conform KLIC-WIN). Hoe ga jij, als civiele ontwerper, om met die ontwikkelingen? In dit blog lees je meer over de veranderingen in de NLCS, KLIC-meldingen en PDOK-data en hoe jij efficiënter kunt werken!

Nederlandse CAD standaard

NLCS staat voor Nederlandse CAD Standaard en bevat afspraken over de informatiestructuur van een tekening, zoals het opbouwen van civiel 2D-tekenwerk, het uiterlijk van de tekening en de omgang met metadata. Deze afspraken zorgen voor uniformiteit in het civiele tekenwerk. Voor de NLCS hanteerden alle partijen uit de GWW-CAD sector hun eigen tekenstandaarden. Het beheren en onderhouden van deze standaarden kostte ontzettend veel tijd en bovendien moesten tekeningen van andere partijen eerst worden ‘vertaald’ naar de eigen standaard. Die vertaling zorgde vaak voor fouten in het ontwerp of zelfs in de uitvoering. Met de NLCS is er één flexibele en uitgebreide 2D-tekenstandaard. Sinds 2018 is NLCS zelfs verplicht voor overheden volgens het ‘pas toe of leg uit’-principe van Forum Standaardisatie. Dit houdt in dat overheden volgens NLCS moeten werken of in hun jaarverslag verantwoording moeten afleggen. Maar niet alleen overheden hebben profijt van de NLCS. Ook voor private bedrijven in de GWW-sector zorgt NLCS voor meerwaarde. Zo kun je sneller en makkelijker tekeningen opstellen volgens een eenduidige structuur.Er zijn geen beheerkosten voor je eigen standaard en samenwerken met andere partijen is niet alleen makkelijker, maar ook veel efficiënter. Bovendien zijn jouw as-built tekeningen ook herbruikbaar voor onderhoud of renovatie.

Werken met NLCS

Tekenen in AutoCAD

Bij het tekenen van objecten in AutoCAD zijn de lijntypes, symbolen en arceringen van NLCS verplicht, net als de benaming van de laag. De opbouw van deze benaming is vastgelegd in de NLCS. Je kunt alle objecten die jij toevoegt in AutoCAD handmatig de juiste benaming geven, maar er is ook een standaard NLCS bibliotheek publiekelijk beschikbaar. Deze bibliotheek bevat de meest voorkomende lijntypen, arceringen en symbolen met bijbehorende benamingen. De lagen staan in een .xml bestand, wat je niet direct kunt inladen in AutoCAD.

KLIC-meldingen

Voordat je machinaal mag graven, moet je eerst informatie opvragen over de ligging van ondergrondse leidingen en kabels. Een melding van het Kabels en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) bevat informatie over de graaflocatie. Voordat de KLIC-melding (PNG-rasterbestanden) in AutoCAD kan worden ingelezen, moet deze worden omgezet naar NLCS-geometrie. Bovendien worden alle KLIC-meldingen vanaf 1 juli 2019 geleverd in een nieuwe structuur (vectoren). De nieuwe KLIC-meldingen met vectoren bevatten veel duidelijkere en scherpere informatie, zodat je bijvoorbeeld beter kunt inzoomen. Ook het nieuwe bestandsformaat (GML-data) moet eerst worden omgezet naar NLCS-geometrie voor het inladen in AutoCAD.

Publieke Dienstverlening op de Kaart

Geografische informatie van Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) kun je gebruiken als ondergrond voor een tekening in AutoCAD of om kadastrale grenzen aan te geven in een projecttekening. PDOK bestaat uit GML-bestanden en is niet zomaar in AutoCAD in te lezen. Bovendien moet ook deze data eerst worden omgezet volgens NLCS.

GWW-CAD, de snelste alles-in-1-tool voor NLCS

De bèta-versie van GWW-CAD voor AutoCAD is beschikbaar en jij kunt hem testen! Met deze nieuwe alles-in-1-tool voldoe jij makkelijk en snel aan de Nederlandse CAD standaard (NLCS). Teken snel en correct met objecten uit de standaard bibliotheek, volledig conform NLCS. Laad met GWW-CAD eenvoudig Kabels en Leidingen Informatie Centrum meldingen (KLIC) of geografische informatie vanuit Publieke Dienstverlening Op de Kaart (PDOK) direct in jouw projecttekening in AutoCAD. Zo is jouw Basisregistratie Grootschalige Topografie data (BGT) en Basisregistratie Kadaster data (BRK) altijd up-to-date en met de luchtfoto’s heb jij snel een actueel beeld van de realiteit. Het gebruiksvriendelijke menu zorgt ervoor dat jij snel en eenvoudig aan de slag kunt!

GWW-CAD

Wil jij zelf zien hoe de tool werkt? Bekijk de instructievideo’s op ons Youtube kanaal!

Joris Jan de Vries
Door

Joris Jan de Vries

op 17 Jun 2019

Goed initiatief.

Reactie plaatsen