Waarom je bestaand vastgoed zou vastleggen
26 juli 2020 
in Overig
3 min. leestijd

Waarom je bestaand vastgoed zou vastleggen

In 2013 kocht ik mijn eerste huis. De aankoopmakelaar hielp mij met alles wat er nodig was. Uiteindelijk teken je bij de notaris en je wordt gefeliciteerd met je nieuwe huis. Op papier staat precies wat het eigendom inhoudt. De eerste keer dat je je eerste aangekochte huis betreedt is een memorabel moment. Maar toen kwam eigenlijk direct de verbazing.


Wat heb ik nou eigenlijk gekocht?

Ik heb geen bouwtekeningen, geen garantiebewijzen en geen informatie over de technische installaties gekregen. Wat voor soort bouw het precies is geweest is voor mij onbekend. Nu ga ik het huis weer verkopen en wordt deze situatie doorgeschoven naar de nieuwe eigenaar.  

Een simpele vraag die je aan iedereen kan stellen is: Wat zijn de afmeting van je voordeur?’. Negen van de tien keer zullen de reacties zijn:

  • Waarom heb je dat nodig? 
  • Kom maar langs om op te meten. 
  • Dezelfde afmetingen als de voordeur van de buurman. 
  • Geen idee, maar hij doet wat hij moet doen.  

Waarom wil je weten wat je gekocht hebt?

Nu is dit voor particulieren nog niet een heel groot probleem, maar voor vastgoedeigenaren, woningbouwcoöperaties en gebruikers van kantoorpanden wel. De meeste ontkennen dit echter nog. Vrijwel geen enkele vastgoedmanager of -eigenaar kan in één keer een goed en gevalideerd antwoord geven op de meeste standaard vragen, zoals de afmetingen van je voordeur.

Dit komt doordat er jaren gewacht is met het digitaal vastleggen van bestaand vastgoed en dat er zelfs bij het ontwikkelen van nieuw vastgoed nog weinig aan gedacht wordt. De reden die je hiervoor vaak hoort, ‘weet je wel wat het kost?’,‘welke voordelen heb ik er nu van?’ of ‘dat zoeken we tegen die tijd wel weer uit’ 

Omdat het tijdens de bouw nooit is vastgelegd weten we niet precies hoeveel tijd er verloren gaat aan het opnieuw creëren van data. Als het, bij uitzondering, wel gebeurt wordt het niet goed in systemen vastgelegd. Het resultaat is dat het later weer opnieuw uitgezocht moet worden. 

Franchise branche maakt sprongen

Er zijn markten waar bedrijven precies willen weten wat ze in bezit hebben. Denk bijvoorbeeld aan de McDonalds, HEMA, Wok to Walk of Starbucks. Allen zijn al jaren geleden gestart met het digitaal vastleggen van hun winkels of restaurants, om zo precies te monitoren wat ze bezitten en hoeveel mensen er in hun panden kunnen. Daarnaast kunnen ze een kapot onderdeel snel vervangen of bestellen als deze niet meer op voorraad is.

Automotive industrie al veel langer bezig 

Heb je het afgelopen jaar schade gehad aan je auto en deze laten repareren? Dan hoef je niet verbaast te zijn als de monteur met een tablet in de hand jouw auto controleert. Via een app wordt jouw volledige auto namelijk direct digitaal geregistreerd. Door in de app gemakkelijk de defecte onderdelen te selecteren, maakt hij meteen een bestellijst met alle benodigdheden voor de reparatie. Vervolgens wordt alles in het onderhoudsboekje van de auto bijgehouden. Zo is er bij verkoop direct duidelijk is wat er is gebeurd met de auto, wat er vervangen is en op welke manier. Ook weten de auto-herstelbedrijven al voor 95% zeker wat de kosten gaan zijn en hoe lang de reparatie gaat duren.

Waarom is het vastleggen van bestaand vastgoed zo belangrijk? 

De huurprijzen stijgen, de onderhoudskosten nemen toe en alles wordt uitgevoerd op een vooraf gecalculeerd budget. Vrijwel niets wordt gedaan op basis van data, simpelweg omdat deze data (nagenoeg) niet beschikbaar is. 

Als vastgoedbeheerders, gebouweigenaren, monteurs, onderhoudspartijen en installateurs geen stappen gaan maken richting het digitaal vastleggen van vastgoed en het uitwisselen van broninformatie, worden de kosten om een gebouw te bezitten steeds hoger.

Het BIM gedachtegoed: ‘Digitale Tweeling’ 

Nu steeds meer architecten en bouwers bezig zijn met BIM wordt het digitaal vastleggen van vastgoed ook steeds interessanter. Hoe mooi zou het zijn als bij oplevering niet alleen een goed functionerend gebouw overhandigd wordt, maar ook een digitale representatie. Met daarbij alle informatie van de diverse onderdelen en systemen van het gebouw, zodat elke vastgoed manager, eigenaar of andere belanghebbende simpel antwoord kan geven op de vraag:

 ‘Wat zijn de afmetingen van je voordeur?’ 

Tot slot

In de toekomst zal bestaand (en nieuw) vastgoed steeds vaker digitaal vastgelegd worden. Dankzij een digitale tweeling kan alle informatie over een gebouw altijd voor iedereen beschikbaar zijn. Hierdoor worden de werkprocessen drastisch versneld. Heb je nog vragen? Reageer onder dit bericht of neem contact met ons op!

Reactie plaatsen