4 redenen om Navisworks te gebruiken
02 maart 2017 
in Overig
4 min. leestijd

4 redenen om Navisworks te gebruiken

Meer dan alleen clashen? Natuurlijk is Navisworks meer dan alleen clashen. In dit blog lees je vier redenen om Navisworks te gebruiken.

Wat mij opvalt is dat er over Navisworks maar heel weinig wordt geschreven. Misschien omdat het een ouder programma is of omdat het niet flitsend genoeg is. Wanneer ik in mijn trainingen over Navisworks spreek, is de reactie meestal: ‘Dat is toch het controleprogramma dat ze in de keet gebruiken, waarmee je kunt controleren of dingen botsen?’ Het wordt vooral gezien als het programma voor de BIM-Manager om zijn project te controleren. Hier is Navisworks Manage natuurlijk ook gewoon heel handig voor. Maar er is nog veel meer.

De sleutel bij Navisworks: afspraken

Navisworks Simulate kan ook heel handig zijn voor je proces. Zo krijg ik in de trainingen BIM voor werkvoorbereiders vaak te horen: ‘Ik wist eigenlijk niet dat het zo makkelijk kon.’ Of: ‘In 2D heb ik toch wel een dag nodig om alles inzichtelijk te krijgen en nu ben ik er met een paar klikken.’

Het zal je niet verbazen. Maar de sleutel tot succes bij een programma als Navisworks is: afspraken! Wil je handelingen automatiseren en standaardiseren? Dan moet je goede afspraken maken met alle partijen. Gelukkig zijn er steeds meer initiatieven op de markt die dit gaan doen, bijvoorbeeld de ILS. Hieronder zie je een voorbeeld van deze ILS.

1. Search sets

Een van de afspraken in de ILS is dat ieder element een NL-SfB codering bevat. Deze code maakt het controleren van het project eenvoudiger. Het geeft je de mogelijkheid om objecten, op basis van deze code, te selecteren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een selectie van de hele hoofddraagconstructie. Dit doe je door te filteren op codes beginnend met 28.

Als je de selecties op de juiste manier opslaat, vindt Navisworks in een nieuw project direct de gewenste selecties. Deze opgeslagen zoekactie noemen wij search sets. Werkvoorbereiders houden zo eenvoudig overzicht op het project. Wil je bijvoorbeeld alle elementen van een bepaalde fabrikant zien? Dan kun je hier een search set voor aanmaken. Hoe beter de data in het project, hoe beter de search sets werken.

2. Quantification

Het begint met het groeperen en controleren van de geometrie met de search sets. Het groeperen van de geometrie, op basis van de NL-SfB code, helpt bij het vaststellen van de kosten en hoeveelheden. Je kunt nu namelijk eenvoudig een elementenbegroting voorbereiden. Tenminste als er consistent met de informatie over de hoeveelheden is omgegaan. De gevonden geometrie kun je dan eenvoudig uittrekken op basis van m2, m3, kg of stuks.

Naast het optellen en berekenen van de ingegeven hoeveelheden is het zelfs mogelijk om er berekeningen en formules achter te hangen! Zo kun je aan de hand van het m2 metselwerk laten berekenen hoeveel stenen je in totaal nodig hebt.

Na het controleren van je model kun je dus eenvoudig je begroting voorbereiden. Ook de begroting kun je centraal opslaan. Dit biedt de mogelijkheid om een bedrijfsstructuur op te zetten. Uit Navisworks komt aanzienlijk veel data. Deze data kun je wegschrijven naar Excel of XML. Zo is de informatie uit Navisworks ook bruikbaar in andere pakketten.

3. Visueel maken van je planning

Aan de hand van data hebben we zojuist de geometrie gecontroleerd en de hoeveelheden bepaald. Nu willen we het 3D-model nog centraler zetten in het proces. En de planning controleren op basis van het model.

Het daadwerkelijk plannen van het project hoeft niet in Navisworks. Dit kan ook prima in bijvoorbeeld MS Project of Asta Powerproject. Deze planning kun je namelijk heel eenvoudig importeren in Navisworks. We hangen geometrie aan deze geïmporteerde planning. Dit gaat het eenvoudigst als je de search sets hebt gebruikt.

Heb je je geometrie aan de planning gekoppeld? Dan kunnen we het gebruiken voor het zogenaamde 4D-clashen. Naast 4D-clashen kun je ook visueel bijhouden hoe je planning verloopt. Je kunt zo heel visueel maken of je nog op schema loopt en met welk onderdeel je eventueel achter loopt.

4. Collaborea: rulebased modelchecker

Het zal je niet ontgaan zijn dat data en consistentie heel belangrijk zijn. 3D-modellen maken met geometrie gaat steeds beter. Niemand schrikt van het controleren op geometrie door software. We zien hier het belang ook van in. Als deze fouten in het model blijven zitten, gaan er dingen daadwerkelijk fout op de bouw. Anders is dat met de I van BIM oftewel de informatie. Regelmatig zien wij nog modellen langskomen waarvan de informatie zeer slecht is.

Als we de BIM-modellen straks ook gaan gebruiken voor begrotingen, planningen, bestekken en beheer en onderhoud, dan moet de data goed zijn. Veelal staat er in een protocol omschreven dat er voldaan moet worden aan een standaard, bijvoorbeeld de ILS of NLRS. Om nog maar niet te spreken over de wet private kwaliteitsborging die door de tweede kamer is gekomen.

Hoe gaan we controleren of de data die wij willen hebben ook echt aanwezig is en klopt? Dit kun je doen met de rulebased modelchecker Collaborea. Na het controleren van de geometrie is de volgende logische stap om supermodellen te maken, controleren en beheren.

Tot slot

Uiteindelijk gaat het allemaal om eenvoudiger, sneller en beter. Stel je eens voor hoe wij ons proces in kunnen richten als we eenvoudig geometrie en data kunnen controleren. Gaan we in de toekomst inderdaad bestekken, begrotingen en onderhoudsplanningen genereren met een druk op de knop? Waar wil jij naar toe in de toekomst en wat ga jij doen om dat te bereiken? Vragen? Neem gerust contact met ons op!

Reactie plaatsen