ERA Contour automatiseert maatvoering met Autodesk BIM 360 Glue en BIM

ERA Contour 

Automatiseren maatvoering met Autodesk BIM 360 Glue en BIM 360 Layout

Productievoorbereider logistiek Arjen van der Klis: “Door point clouds in Navisworks of Revit te integreren met het BIM voor de nieuwbouw of renovatie, kunnen wij vooraf al te verwachten afwijkingen ontdekken en mogelijk kostbare fouten voorkomen.”

Woonruimte creëren

ERA Contour is een ruimtemaker, die buurten en wijken bedenkt en creëert om mensen gelukkig en veilig te laten wonen. In nauwe samenspraak met gemeenten, corporaties, consumenten en andere stakeholders. De bijna 300 medewerkers realiseren nieuwbouw- en renovatieprojecten, voor een jaarlijkse omzet van circa € 180 miljoen. Het bedrijf is gevestigd in Zoetermeer en onderdeel van TBI Holdings. ERA Contour onderscheidt zich in de markt met de eigen woonconcepten beterBASIShuis en lekkerEIGENhuis. Deze door kopers zelf te configureren woningen zijn ontwikkeld in het TBI-WOONLab, in samenwerking met de TBI-zusterbedrijven Koopmans Bouwgroep en Hazenberg Bouw. Een andere innovatie van ERA Contour is de Buurtlift bouwmethode, waarmee zij in korte tijd op duurzame wijze complete wijken renoveren. “Om onze modulair ontwikkelde woningconcepten zo efficiënt mogelijk te bouwen, werken wij al een aantal jaren met Bouw Informatie Modellen (BIM)”, vertelt Van der Klis. “Daar zetten wij nu een volgende stap in met de automatisering van het maatvoeren op de bouwplaats.”

“Om onze modulair opgezette woningconcepten zo efficiënt mogelijk te bouwen, werken wij al een aantal jaren met Bouw Informatie Modellen (BIM).”

“Wij zijn digitaal gaan maatvoeren omdat daarmee fouten te voorkomen zijn en tijd te besparen is.”

Tijd besparen en foutkans verkleinen

ERA Contour is samen met het TBI KennisLAB, Autodesk en CAD & Company een project gestart om via de cloud te gaan maatvoeren. TBI KennisLAB is de broedplaats en het expertisecentrum van TBI op het gebied van BIM en SE (Systems Engineering). Via de cloud maatvoeren betekent dat Van der Klis in Zoetermeer alle uit te zetten coördinaten upload naar Autodesk BIM 360 Glue en hun maatvoerder ze op de bouwplaats download op een iPad. Vervolgens maakt deze met de Point Layout app verbinding met een Topcon Robotic total station, die hem automatisch naar de uit te zetten coördinaten ‘navigeert’. “Wij zijn digitaal gaan maatvoeren omdat daarmee fouten te voorkomen zijn en tijd te besparen is”, aldus Van der Klis. “Tot voor kort reed ik nog met mijn computer naar alle projecten, om voor enkele minuten de benodigde bestanden over te zetten naar de computer van de maatvoerder. Nu upload ik die bestanden naar de cloud, waarna ze in de keet direct te downloaden zijn. Dat bespaart mij veel tijd, terwijl de benodigde uitzetinformatie sneller beschikbaar is. Verder was onze bestaande apparatuur aan vervanging toe en besparen wij extra tijd omdat de nieuwe Topcon DS-203i total stations door één persoon in plaats van twee te bedienen zijn.”

Point clouds en InfraWorks 360

In Autodesk BIM 360 Glue kunnen alle projectbetrokkenen makkelijk controleren of er geen fouten in het model ontstaan, door het integreren van elkaars disciplines en informatie. Als die er wel zijn kan de ontdekker daarvan deze markeren en van een opmerking voorzien, om te laten oplossen. Het grote voordeel van werken en communiceren in 3D, is het feit dat alle informatie veel inzichtelijker is in vergelijking met de vroegere 2D-tekeningen. “Als vervolg op digitaal maatvoeren in 3D, willen wij straks ook point clouds gaan genereren, via het inscannen van bestaande bebouwing. Door point clouds in Navisworks of Revit te integreren met het BIM voor de nieuwbouw of renovatie, kunnen wij vooraf al te verwachten afwijkingen ontdekken en mogelijk kostbare fouten voorkomen. Bijvoorbeeld omdat een bestaande gevel niet waterpas is. Tot nu toe worden daarvoor tijdens de bouw correcties uitgevoerd, die straks te voorkomen zijn. Een andere toepassing waar wij samen met CAD & Company naar kijken, is het toevoegen van de bestaande omgeving met InfraWorks 360. Om studies naar de bezonning en windstroming rondom nieuwe woningen uit te voeren, of de logistiek naar onze projecten te optimaliseren.”

“Door point clouds in Navisworks of Revit te integreren met het BIM voor de nieuwbouw of renovatie, kunnen wij vooraf al te verwachten afwijkingen ontdekken en mogelijk kostbare fouten voorkomen.”

"CAD & Company heeft ons tijdens een strategische pilot van zeven dagen voorbereid op de implementatie en het werken met Autodesk Vault."

Strategische pilot en implementatie

Tijdens de besluitvorming over het professionaliseringsproject is er tevens geëvalueerd of het MIO nog de beste ontwerpsoftware gebruikte. Gezien alle toegevoegde functionaliteit, integratie met de aanwezige Inventor HSMWorks CAM-software en opgedane softwarekennis, heeft men opnieuw voor Inventor gekozen. “CAD & Company heeft ons tijdens een strategische pilot van zeven dagen voorbereid op de implementatie en het werken met Autodesk Vault”, vervolgt Dijkman. “Daarin zijn eerst alle relevante werkprocessen in kaart gebracht en vertaald naar de softwaremogelijkheden. Vervolgens is de Vault ingericht en hebben ze iedereen tijdens hands-on workshops laten kennismaken met de nieuwe samenwerkingsomgeving. Die aanpak heeft ertoe geleid dat zowel de implementatie als acceptatie soepel zijn verlopen.”

Voorbereid op toekomst

“Met Autodesk Product Design Suite, Inventor HSMWorks, Vault Professional en Autodesk 360, beschikken wij over een ontwerp-, engineering- en productieomgeving die op de toekomst is voorbereid”, concludeert Dijkman. “Om oplossingen te blijven bedenken en te ontwikkelen voor steeds complexere onderzoeksvragen. Dankzij het gecentraliseerde documentbeheer kunnen wij nu efficiënter en beter beveiligd met elkaar en onze interne opdrachtgevers samenwerken. CAD & Company’s strategische aanpak, deskundige implementatiebegeleiding en aanvullende Inventor-trainingen, maken het mogelijk dat onze mensen alle beschikbare functionaliteit gaan benutten. Inclusief het vanuit de ontwerpsoftware aansturen van een CNC-machine en straks onze nieuwe bio-compatible 3D-printer.”

"Met Autodesk Product Design Suite, Inventor HSMWorks, Vault Professional en Autodesk 360, beschikken wij over een ontwerp-, engineering- en productieomgeving, die op de toekomst is voorbereid."

Cookiestatement