BIM-standaarden

Aan een BIM-project werken ontzettend veel partijen. Denk bijvoorbeeld aan ingenieurs, adviesbureaus, aannemers en architecten. Zij werken allemaal met hun eigen software en systemen. Om de zoveel tijd sturen ze de data van hun aspectmodellen naar een gezamenlijk BIM-model. Omdat iedereen zijn eigen data doorstuurt, moeten er bepaalde uniforme afspraken gemaakt worden. Deze afspraken noemen we de BIM-standaarden.

Wat is een BIM-standaard?

BIM-standaarden zijn dus afspraken die we met z'n allen maken omtrent een BIM-model.BIM-standaarden moeten gedragen worden Het belangrijkste van een BIM-standaard is dat het gedragen wordt.Stel dat we nu met z’n allen afspreken om links te gaan rijden in plaats van rechts. Dan is dat in principe prima, zolang we het maar echt met zijn allen doen. Als er ook maar iemand rechts blijft rijden heb je een probleem. Binnen eigenlijk elke wereld moeten we standaarden afspreken.Lego is het beste voorbeeld van een BIM-standaardLego is het beste voorbeeld van een standaardLego is groot geworden omdat ze op een simpele manier een standaard bedachten om blokjes op elkaar te stapelen. Deze blokjes hebben ze door de jaren heen steeds verder ontwikkeld, waardoor je vandaag de dag prachtige bouwwerken kunt maken. De blokjes van vroeger kun je echter nog steeds gebruiken in je nieuwe creaties.Daarnaast bestaan er honderden verschillende legopakketten. Doordat Lego in elk pakket dezelfde standaard gebruikt, kun je al deze pakketten 'gewoon' met elkaar combineren.Universeel bouwen met LegoAfspraken maken in de digitale wereld Met zo’n standaard kunnen wij ook in de digitale wereld afspraken maken. Computers zelf zijn eigenlijk heel dom. Het zijn niets meer dan nullen en enen. Het zijn binaire systemen die ingericht zijn om informatie heen en weer te sturen.Er bestaan wel slimme(re) stukjes software om die informatie te controleren. Een goed voorbeeld hiervan is een spellingschecker. Een spellingschecker werkt redelijk goed, maar vindt de materie al snel te moeilijk. Bijvoorbeeld als je twee verschillende talen door elkaar gebruikt, of als het gaat om zinsopbouw. Een spellingschecker werkt dus alleen echt goed als iedereen op dezelfde manier schrijft.Binnen de wereld van BIM werkt dit principe precies hetzelfde. We moeten gezamenlijke afspraken maken over hoe we informatie noteren en (belangrijker nog) we moeten deze afspraken met z'n allen dragen.

Voorbeelden van BIM-afspraken

Enkele voorbeelden van gezamenlijke BIM-afspraken zijn:
  • Wat voor naamgeving gebruiken we?
  • Hoe spellen we die naamgeving (met een hoofdletter, met koppeltekens, etc.)?
Er bestaan een aantal BIM-standaarden, zoals NL-SfB, Basis ILS, ILS O&E en de NLRS. Door deze standaarden te adopteren maak je jouw werk uitwisselbaar en herbruikbaar.Bekijk als voorbeeld je paspoort Kijk bijvoorbeeld naar je paspoort. Daarin staat in mijn geval dat ik 1.83 meter ben. Geen 183 centimeter, geen 18.3 decimeter en ook geen 1,83 meter. Achter mijn geboortedatum staat 07.04.1993. Geen 7 april 1993 en geen 07-04-1993.Het is dus heel belangrijk hoe alle informatie wordt genoteerd, zodat de systemen en databases die erachter zitten heel snel over de juiste informatie beschikken.

Verschillende soorten BIM-standaarden

Volgens de Bouw Informatie Raad zijn er drie verschillende soorten BIM-standaarden, namelijk:
  • Processtandaard: Dit zijn afspraken over het informatieproces. Wie levert welke informatie en wanneer?
  • Dataformaat standaard: Hoe komt de informatie binnen en in welk formaat?
  • Semantiek: In welke taal wordt de informatie geleverd?
[caption id="attachment_210474" align="alignnone" width="814"]Verschillende soorten BIM-Standaarden Bron: Bouw Informatie Raad[/caption]

Reactie plaatsen