Scan to BIM? Leg je bestaande vastgoed vast!

Een nieuwbouwproject wordt steeds efficiënter gebouwd. Maar voor inzicht bij een verbouwing of renovatie moeten we vaak nog in de kast zoeken naar de juiste tekening of document. Dit kost veel tijd en het is nog maar de vraag of het echt het juiste document is. Om ook in de levenscyclus van 30 tot 50 jaar van een gebouw te kunnen profiteren is inzicht in het gebouw en de staat ervan belangrijk. Een oplossing hiervoor is scan to BIM.

Hoe kunnen we de omgeving en het gebouw vastleggen en daarmee inzicht creëren in vastgoed beheer en onderhoud?

Scan to BIM voor het beheren van bestaand vastgoed

Scan to BIM Voor nieuwbouw is een Bouwwerk Informatie Model (BIM) of virtueel bouwen al gemeengoed. Ook voor bestaand vastgoed beheer biedt een BIM-model veel mogelijkheden. Een groot voordeel is dat het zoeken naar de juiste documenten verleden tijd is, omdat je beschikt over een volledig digitale versie van het gebouw. Vanuit het BIM-model kun je altijd accuraat werken en heb je veel meer inzicht in hoeveelheden, producten en materialen. Alleen hoe stel je zo’n 3D-model op? Een mogelijkheid is om een compleet gebouw aan de hand van de engineeringstekeningen en technische documentatie om te zetten. Een andere manier is om via een 3D-scan of puntenwolk het bestaande vastgoed visueel vast te leggen en aan de hand hiervan een BIM-model te maken. Dit noemen we scan to BIM. 

Digital Twin van het gebouw

Een point cloud legt het huidige gebouw in kleine puntjes op de millimeter nauwkeurig vast met een scan. De point cloud kan omgezet worden in een 3D- of virtueel gebouwmodel. Hier worden informatie en data aan toegevoegd en dit maakt een ‘digital twin’ van het echte gebouw. De scan is de onderlegger van een BIM-model en geeft een reële weergave van het gebouw op dat moment. Elke scheefstand, beschadiging of andere zichtbare afwijking wordt in de point cloud vastgelegd. Een mooi instrument om te controleren of het gebouw gebouwd is volgens de documentatie en tekeningen. Ook voor het vastleggen van de status buiten en de omgeving kan een point cloud ingezet worden.

Voorbeeld

Stel je wilt van een gebouw weten hoeveel deuren erin zitten. Nu tel je alle deuren op de tekeningen. Met een ‘digital twin’ weet je met één druk op de knop exact hoeveel deuren er in een gebouw zitten.

Inzicht in status woningen

Als gebouweigenaar van meerdere woningen is het nog wel eens zoeken naar het exacte aantal woningen en de gebruikte elementen. Je mist inzicht in de status van de woningen binnen en buiten. Dit maakt het beheren van vastgoed niet altijd even makkelijk. Een naar een BIM-model omgezette scan van de buitenkant van de woningen biedt de mogelijkheid om met één overzicht de hoeveelheid ramen, deuren, metselwerk, dakgoten en hemelwaterafvoeren te bepalen. Dat is direct inzicht in de status van een gebouw en de gebruikte zichtbare materialen. Een aantal corporaties gebruikt het BIM-model zelfs al om bewoners met een online platform inzicht te geven in hun eigen woning. Het is ook mogelijk om bewoners problemen te laten melden via dit platform.

Kwaliteitsborging voor de aannemer

Alles inmeten is niet meer nodig. Een scan legt tot op de millimeter nauwkeurig het hele gebouw vast. Zo kom je niet voor verrassingen te staan dat onderdelen of geprefabriceerde elementen niet passen. Een scan vertaalt naar een BIM-model biedt zelfs de mogelijkheid om de verbouwing of renovatie geheel te monitoren, controleren en opleveren. Geen papieren opleverdossier meer, maar een ‘digital twin’ van het gebouwmodel. Aan de ene kant dient het BIM-model als revisie- en opleverdocument om de gebouweigenaar inzicht te geven in de gebruikte onderdelen, de montagedata, garantietermijn, specifieke codes en afwerkingen. En aan de andere kant biedt het een stukje interne kwaliteitsborging. Zo kun je ervoor kiezen om gedurende de bouwfase meerdere keren te scannen om de toleranties en kwaliteit aantoonbaar vast te leggen.

Installaties vastleggen

We gaan steeds meer prefabriceren om zo de kwaliteit en snelheid op de bouwplaats te waarborgen. Maar passen die luchtkanalen, airco units, waterafvoer en elektra wel in het gebouw? Een scan vertaalt in een BIM-model geeft je inzicht in de zichtbare elementen en voorkomt aanpassingen op de bouwplaats. Bestaande installaties vastgelegd met een scan geven inzicht in de grootte van een kanaal en op welke hoogte deze is gemonteerd. Voor de duurzaamheid van bestaand vastgoed is het belangrijk om ook deze bestaande installaties inzichtelijk te hebben. Zo’n accuraat revisiemodel voorkomt ook veel problemen in de jaren erna. De gegevens in het BIM-model zijn van belang om de installatie te onderhouden, af te stellen of aan te passen. 

Nieuwe technieken

Momenteel worden scanners, fotografie en drones al ingezet om omgevingen vast te leggen. Nieuwe technieken maken het vastleggen van bestaand vastgoed nog eenvoudiger. Zo kun je nu al lopende door een gebouw met smartglasses scannen en foto’s maken, maar ook warmtebeelden genereren. Het lekken van warmte en koudebruggen kan zo eenvoudig worden gedetecteerd. Bekijk hieronder eens de video van Autodesk ReCap;

Conclusie

BIM voor bestaand vastgoed is de methode om een gebouw vast te leggen en zo inzicht te creëren in beheer en onderhoud. Huidige gebouwen omzetten in een BIM-model is een investering die je de komende jaren beter inzicht geeft in je gebouw en de staat daarvan. CAD & Company helpt bedrijven bij het vastleggen van bestaand vastgoed en het omzetten naar een BIM- of virtueel gebouwmodel.

Reactie plaatsen