Mavitec gebruikt Autodesk 360 voor verkoopondersteuning

Mavitec 

gebruikt Autodesk 360 voor verkoopondersteuning

Mavitec ontwerpt al jarenlang machines en productielijnen in 3D met Autodesk Inventor. Om deze overal ter wereld aan klanten te kunnen presenteren, gebruikt men sinds kort Autodesk 360 op Apple iPad's. Mechanical Engineering Manager Rob de Leeuw, vertelt hier over zijn ervaringen.

Slachtbijproducten

Mavitec is gespecialiseerd in het ontwerpen, leveren en onderhouden van hoge kwaliteit machines en productielijnen voor het verwerken van slachtbijproducten. Deze machines scheiden vloeistoffen (olie, water, vet, oplossingsmiddel) van vaste stoffen (waaronder botten), voor de verwerking tot nieuwe grondstoffen. Enkele voorbeelden daarvan zijn verenmeel voor de petfood industrie en dierlijke vetten voor de cosmeticamarkt. Mavitec is actief in een onzichtbare industrie, waarin echter flink wordt geïnvesteerd en geïnnoveerd. Op het hoofdkantoor in Heerhugowaard werken ongeveer 80 mensen en in de vestiging in Turkije nog een 100-tal. "Wat vroeger slachtafval werd genoemd, wordt door onze machines gescheiden en verwerkt tot een scala aan nieuwe grondstoffen", vertelt De Leeuw. "De productielijnen die wij ontwerpen en aan klanten leveren bestaan uit brekers, cookers, persen, pompen, vermalers (martinater) en andere apparatuur. Een deel daarvan kopen wij in bij The Dupps Company uit de USA, van wie wij voor een groot deel van de wereld de exclusieve distributiepartner zijn. De overige machines ontwikkelen wij zelf met 3D CAD-software. Verder hebben wij nog een groene energie tak handelend onder Mavitec Green Energy, dat volledig gespecialiseerd is in het verwerken van allerlei etenswaren met verpakking en al tot gescheiden afvalstromen t.b.v. biogas en biodiesel industrie.

"De productielijnen die wij ontwerpen en aan klanten leveren bestaan uit brekers, cookers, persen, pompen, vermalers (martinater) en andere apparatuur."

"In onze visie wordt communiceren in 3D de komende jaren steeds belangrijker om klanten te kunnen overtuigen en orders te blijven winnen."

Autodesk 360 en Inventor Publisher

Mavitec levert, installeert en onderhoudt haar oplossingen wereldwijd, in samenwerking met lokale agenten. Om de communicatie over alle machineontwerpen en besturings-systemen met die partners te verduidelijken, heeft men onlangs Autodesk 360 in gebruik genomen. Autodesk 360 is een cloudservice voor het eenvoudig mobiel bekijken van engineeringinformatie en met collega's, partners en klanten overal ter wereld te kunnen samenwerken. Deze online dienst biedt zowel de mogelijkheid om 3D-modellen in de cloud op te slaan, met anderen te delen en weer te geven, als ook DWG-bestanden op de iPad te bewerken. "Wij gebruiken Autodesk 360 voorlopig alleen voor het opslaan, delen en presenteren van 3D-modellen van onze machines", zegt de De Leeuw. "Om de kwaliteit van onze 3D-verkooppresentaties te verbeteren, hebben wij tevens Inventor Publisher aangeschaft en daar bij CAD & Company een training in gevolgd. Met die applicatie kunnen wij in de toekomst ook nog duidelijkere handboeken maken en 3D-instructiefilmpjes voor de montage en het onderhoud aan de machines. In onze visie wordt communiceren in 3D de komende jaren steeds belangrijker om klanten te kunnen overtuigen en orders te blijven winnen".

Innovatiepartner

CAD & Company is al jaren de vaste leverancier voor alle Autodesk-software bij Mavitec. Al uit de periode dat zij hun machines nog in 2D tekenden met AutoCAD. "De consultants van CAD & Company dagen ons regelmatig uit om nog slimmer te ontwerpen, informatie te delen en samen te werken", aldus De Leeuw. "Daardoor zijn ze behalve leverancier de afgelopen jaren ook een innovatiepartner geworden. Zij informeren ons proactief over nieuwe software en functionaliteit, zoals Autodesk 360 en Inventor Publisher, die kunnen helpen onze ontwerpprocessen te verbeteren en tijd te besparen. Bijvoorbeeld tijdens handige 'bord op schoot sessies' via Internet, in de lunchpauze. Sinds wij met Autodesk Inventor in 3D werken, is zowel het ontwerpen zelf, als het maken van visualisaties van machines voor verkoopondersteuning, veel makkelijker geworden. Verder vereenvoudigt de Publisher module tevens het maken van alle noodzakelijke technische documentatie. Om vanuit onze praktijk input te kunnen geven voor mogelijke softwareverbeteringen ben ik ook lid geworden van een online Autodesk Forum". Bij Mavitec ontwerpen de engineers inmiddels zo'n vijf jaar met Autodesk Inventor. Zes op het hoofdkantoor in Heerhugowaard en zes in de vestiging in Turkije.

"De consultants van CAD & Company dagen ons regelmatig uit om nog slimmer te ontwerpen, informatie te delen en samen te werken."

"Het bespreken van ontwerpideeën en de werking van machines in 3D verduidelijkt zoals gezegd zoveel, dat wij alle verkopers een iPad hebben gegeven."

Klanten vragen naar 3D

"Wij ervaren dat steeds meer klanten vragen naar 3D-visualisaties, omdat die hen een veel beter inzicht geven in de gebruiksmogelijkheden van onze machines", vervolgt De Leeuw. "Wij stellen die visualisaties in DWF-formaat (Design Web Format) beschikbaar voor het reviewen van onze ontwerpideeën en na voltooiing van een nieuwe machine dus ook ter ondersteuning van het verkoopproces". Door de komst van snellere laptops is het gebruik van 3D-visualisaties voor verkooppresentaties bij Mavitec verder toegenomen en gebruikt men daar sinds kort zelfs Apple iPad's voor. Om de eigen specialistische kennis en innovaties te beschermen, worden natuurlijk niet alle onderdelen tot in de kleinste details prijs gegeven. "Het presenteren van onze machines in 3D op iPad's is begonnen nadat ik onze directeur liet zien hoe ik ontwerpen kon reviewen op mijn iPhone", vervolgt De Leeuw. "Het bespreken van ontwerpideeën en de werking van machines in 3D verduidelijkt zoals gezegd zoveel, dat wij alle verkopers een iPad hebben gegeven. Daarmee kunnen zij onze oplossingen overal in de wereld overtuigender presenteren, waardoor klanten met een beter inzicht over hun nieuwe investeringen kunnen beslissen".

Cookiestatement