Metaglas ontwerpt glasconstructies met Autodesk Product Design Suite

Metaglas 

Ontwerpt glasconstructies met Autodesk Product Design Suite

Metaglas is overgestapt van 2D-tekenen naar 3D-ontwerpen met de Autodesk Product Design Suite, gebaseerd op Inventor. Directeur en eigenaar Heske Groenendaal vertelt over haar praktijkervaringen richting rapid prototyping op basis van parametrische 3D-modellen.

Gevelelementen en glasconstructies

Metaglas is gespecialiseerd in het ontwikkelen en maken van slanke gevelelementen, zoals aluminium ramen en deuren, balkonbeglazing en bijzondere glasconstructies. Het bedrijf is met circa 80 medewerkers al sinds 1975 actief in de woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuur. Omdat daglicht van cruciaal belang is voor de gezondheid en productiviteit van mensen, maar ook voor het creëren van een prettig binnenklimaat, is maximale transparantie een belangrijk uitgangspunt voor de productontwikkeling. "Wij verzorgen complete projecten in eigen beheer", vertelt Groenendaal. "Vanaf het eerste advies tot en met de montage op de bouw. "Omdat voor ons elk product en project maatwerk is, onderscheiden wij ons in de markt met volledige ontwerpvrijheid, korte communicatielijnen en decennialange toepassingservaring. Uiteraard gebruiken wij voor onze productontwikkeling en werkvoorbereiding moderne CAD-systemen. Na een tegengevallen poging om zo'n tien jaar geleden al parametrisch in 3D te gaan ontwerpen, zijn wij daar vorig jaar alsnog succesvol in geslaagd. Daarbij is onze keuze gevallen op Autodesk Inventor geleverd en geïmplementeerd door CAD & Company."

"Na een tegengevallen poging om zo'n tien jaar geleden al parametrisch in 3D te gaan ontwerpen, zijn wij daar vorig jaar alsnog succesvol in geslaagd."

"In 2012 raakte HiCad uit de gratie omdat de bestanden erg groot werden en zowel moeilijk te exporteren waren naar AutoCAD als te mailen naar klanten en projectpartners."

2D-tekenen

Metaglas heeft al in 2004 contact opgenomen met CAD & Company om in 3D parametrisch te gaan ontwerpen. Destijds produceerden en leverden zij veel standaard Methermo ramen, die met een applicatie voor productconfiguratie sneller klantspecifiek zijn aan te bieden en uit te werken. Na een pilot kwam Metaglas echter tot de conclusie dat Inventor destijds onvoldoende naar hun wensen was in te richten en te zware computers vereiste. Daarom besloot Groenendaal om voorlopig met HiCad in 2D te blijven tekenen. "Dat programma gebruikte een externe tekenaar die wij veel inhuurden. In de jaren daarna zijn onze tekenaars/constructeurs, assistent projectleiders en werkvoorbereiders alle projecten zelf gaan tekenen met HiCad en AutoCAD LT. In 2012 raakte HiCad uit de gratie omdat de bestanden erg groot werden en zowel moeilijk te exporteren waren naar AutoCAD als te mailen naar klanten en projectpartners. Ondanks het feit dat onze computers voldeden aan alle specificaties presteerde HiCad steeds trager en liepen de systemen er zelfs regelmatig door vast. Een vervelende situatie waardoor wij opnieuw zijn gaan kijken naar de mogelijkheden om in 3D te gaan ontwerpen."

Rapid prototyping

Na een vergelijking van diverse 3D-applicaties kwam Metaglas opnieuw bij Autodesk terecht. Zowel vanwege de inmiddels inbegrepen functionaliteit voor productconfiguratie, als het feit dat hun software in de markt het meest wordt gebruikt. "Wij zijn ondanks het eerder niet gelukte project ook weer bij CAD & Company, terechtgekomen", zegt Groenendaal. "Ten eerste omdat zij veel kennis en ervaring hebben met 3D-ontwerpen in de werktuigbouw en bouwsector, maar ook omdat dezelfde mensen er nog steeds werkten. Daardoor kreeg ik bij hen het vertrouwde gevoel van een familiebedrijf, dat ook als het even tegenzit de gemaakte afspraken nakomt. Na de implementatie van Autodesk Product Design Suite, waar Inventor deel van uitmaakt, hebben wij een tweedaagse basistraining bij ons op locatie laten verzorgen. Verder heeft de consultant van CAD & Company nog drie dagen meegeholpen bij het opzetten van onze parametrische productmodellen en het daaruit genereren van alle benodigde productietekeningen. Behalve de mogelijke tijdwinst is het grootste voordeel van 3D-ontwerpen het veel duidelijkere inzicht voor alle betrokkenen, inclusief onze opdrachtgever. Wij kunnen nu sneller levensecht laten zien hoe onze oplossing eruit komt te zien en via 3D printing zelfs een fysiek prototype laten maken."

"Behalve de mogelijke tijdwinst is het grootste voordeel van 3D-ontwerpen het veel duidelijkere inzicht voor alle betrokkenen, inclusief onze opdrachtgever."

"Wij werken nu vanuit een gestandaardiseerde onderdelenbibliotheek met de meest gebruikte producten en oplossingen van Metaglas, die centraal wordt beheerd."

Toekomstplannen

Met Autodesk Product Design Suite heeft Metaglas nu een gebruikersvriendelijke en stabiele 3D-ontwerpoplossing voor parametrisch ontwerpen en tekenen. Zijn gaan de 3D-modellen ook op de eigen website laten zien en toepassen voor het verduidelijken van montage-instructies. "Wij werken nu vanuit een gestandaardiseerde onderdelenbibliotheek met de meest gebruikte producten en oplossingen van Metaglas, die centraal wordt beheerd", licht Groenendaal toe. "Daaruit wordt een groot deel van alle klantspecifieke ontwerpen en oplossingen samengesteld, terwijl wij natuurlijk ook in eigen beheer nieuwe productinnovaties blijven ontwikkelen. Wat nog niet is gerealiseerd maar wel in de planning staat, is het aansturen van onze CNC-machines vanuit het 3D-model en een koppeling met het Dynamics NAV ERP-systeem. Verder begint de vraag toe te nemen om onze oplossingen aan te leveren voor gebruik in een BIM. Daarvoor gaan wij bekijken of Autodesk Revit toegevoegde waarde biedt, of dat Inventor volstaat. Kortom er zijn nog genoeg toekomstplannen, maar ik ben ervan overtuigd dat wij die in samenwerking met CAD & Company prima kunnen invullen."

Cookiestatement